All
Projects
Products
Events
Competitions

Boqueria West 40th St. / Studio Razavi architecture

Boqueria West 40th St. / Studio Razavi architecture

© simone bossi © simone bossi © simone bossi © simone bossi + 26

Restaurant  · 
New York, United States
  • Architects Authors of this architecture project Studio Razavi architecture
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Kugler Ning Lighting Design, Singer Equipment, Surfacing Solution, Tourmaline, Villa Lagoon
More Specs Less Specs
© simone bossi
© simone bossi

Text description provided by the architects. A restaurant concept derived from the famous Barcelona market housed under a single great roof structure, inspired us to create an all-encompassing atmosphere, not dissimilar to the market.

© simone bossi
© simone bossi

Using only wood, our design intent was to mitigate the changing ceiling heights (some in excess of 20') with one varying surface made up of wood slats. These would then curve down to extend along walls to create a warm texture, which would gradually disappear as it reaches down.

© simone bossi
© simone bossi
Floor plan
Floor plan
© simone bossi
© simone bossi

A simple design intent which allows for different room sizes to be created, shifting from grand to intimate, celebrating the centrally located bar and kitchen space as focal point of perspective. This bar becomes the prominent spatial element and stands out as a vital organ along with the open kitchen, opposite the main seating area, therefore surrounding clients with the two main features of what a tapas restaurant is all about.

© simone bossi
© simone bossi

Creating a variety of spatial qualities was equally important so as to offer clients multiple experiences and dining options. The lighting and decorative schemes also take these variations into account so as to always provide the adequate scale.

© simone bossi
© simone bossi

Material selection is limited to wood, marble counter tops, blackened steel and black cement floor tiles. Custom designed light fixtures further enhance the experience by delineating seating areas and tables. Attention to details greatly contributes in creating a space that has the right scale, regardless of how tall the ceilings (some at 22') and connecting walls to ceilings was key in providing the right perception of softness overall.

© simone bossi
© simone bossi

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 260 W 40th St, New York, NY 10018, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Boqueria West 40th St. / Studio Razavi architecture" 19 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911352/boqueria-west-40th-st-studio-razavi-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.