All
Projects
Products
Events
Competitions

Breathing House / VTN Architects

Breathing House / VTN Architects

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 26

Houses  · 
Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Architects Authors of this architecture project VTN Architects
  • Area Area of this architecture project
    343.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Architects in Charge

    Vo Trong Nghia, Kosuke Nishijima
  • Photographs

  • Project Architect

    So Adachi
  • Contractor

    Wind and Water House JSC
More Specs Less Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The Breathing house is for a single family, located in the heart of Ho Chi Minh City. The plot is 3.9m wide and 17.8m deep, only accessible by a tiny alley with crowded surroundings. Within this extremely high-dense neighborhood, we aimed to design a house that introduces an external environment while ensuring privacy.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Due to the circumstances of site, the opening of the building was physically constrained  to the front, top and back of the house. In order to adjust the distance between neighbouring buildings while maximizing the opening area, we wrapped the aforementioned three surfaces of the building with a “green veil”, which is made of creeper plants that grow on a steel mesh. This soft layer, as an environmental diffuser, filters direct sunlight and prevents the interior space from overexposure to the outside, without the feeling of isolation. It is composed of planter boxes at each floor slab, with modularized galvanized steel elements attached to it. This structure provides a green view throughout the house, which also protects the residents from the urban crime.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Inside the “green veil”, the building consists of 5 tower-like volumes that are staggered and connected to each other, arranged in between the two boundary walls. The external spaces created by the staggered arrangement of the volumes, which we call “Micro voids”, play a role in providing myriad indirect lighting and ventilation routes throughout the building. In the narrow and deep plot shuttered by neighbours on both sides, it is more environmentally effective to promote ventilation for each corner of the house, by multiple “micro voids”, rather than having a singular large courtyard. The “micro voids” have openings on each of the floors, through which the residents have a more longitudinal and diagonal see-through view from everywhere, looking into the green and other spaces. The staircase is also designed as one of the micro voids with top light and openings facing the rooms. The porous composition of the building reduces the use of air conditioning to enhance natural ventilation, creating both spatial and visual connection and depth in the house.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Detail
Detail
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The roof terrace is covered by the “green veil”, becoming a space full of greenery which is rare in the crowded city area. The significance of the project is that it creates a green space, in the heart of a growing mega city. We hope the essence of this design would give positive influence to the cities in Vietnam, which is losing its green spaces at an alarming rate. 

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Breathing House / VTN Architects" 12 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911296/breathing-house-vtn-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

呼吸住宅 / 武重义建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.