All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. South Korea
  5. UnSangDong Architects
  6. 2014
  7. White Cube Matrix: Paju Kindergarten / UnSangDong Architects

White Cube Matrix: Paju Kindergarten / UnSangDong Architects

  • 00:00 - 31 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
White Cube Matrix: Paju Kindergarten / UnSangDong Architects
White Cube Matrix: Paju Kindergarten / UnSangDong Architects, Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

Courtesy of UnSangDong Architects Courtesy of UnSangDong Architects Courtesy of UnSangDong Architects Courtesy of UnSangDong Architects + 33

  • Architects

  • Location

    Paju, Gyeonggi, South Korea
  • Category

  • Lead Architect

    Jang Yoon Gyoo + Seo Hyeon
  • Design Team

    Choi Young Chul, Kim Mi Jung, Koh Eun Jin, Yoon Ji Soo
  • Area

    1009.34 m2
  • Project Year

    2014
Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

Text description provided by the architects. Kindergarten is a space that children create their dreams and imagination. Children bear unpredictable potential alike plain paper. Aggregation of growing cells generates uncompleted spatial expand without defining rigid form and space on architect’s own initiative. In other words, the white cube, the prime unit consisting of the classroom, are three-dimensionally stacked and the complete whole body of kindergarten. These cubic cells aim to contain the attribute of dematerialized space that material feature and morphological completion are eliminated.

Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects
First Level Plan
First Level Plan
Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

Also, the white cube matrix constitutes abstractness composed of human, nature, culture, art, substance, and spirituality. The cells of potential would be filled with various media that represents children’s imagination such as drawing and doodle with the elapse of time.

Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

Basic cells start from the classroom and terminally transform into varied outdoor space such as the courtyard with void and sky, terrace and outdoor playground, they have formed the space of penetration and combination similar to a jungle gym. In particular, roofless cube for avoiding certain shape of the building is annexed in order to encourage the children to find open scenery towards the sky and imagination. And, transparent glass cube compositing flow of the main circulation is designed as “their sweet orange tree” which they reveal the imagination of growing together, feeling the vitality of nature.

Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects
Section 1
Section 1
Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

The matrix is not limited as an observed subject, whereas it provides frames where the scenery is experienced d between them. While they are walking across the matrix, they would imagine endless life of nature through stacked frames of scenery. Pixel windows are a small frame to depict stars at night and journey of light in the day.

Courtesy of UnSangDong Architects
Courtesy of UnSangDong Architects

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "White Cube Matrix: Paju Kindergarten / UnSangDong Architects" 31 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910515/white-cube-matrix-paju-kindergarten-unsangdong-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.