the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. GSQUARED
  6. 2018
  7. Waterkant Townhouse / GSQUARED

Waterkant Townhouse / GSQUARED

  • 14:00 - 29 March, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Waterkant Townhouse / GSQUARED
Waterkant Townhouse / GSQUARED, © Niel Vosloo
© Niel Vosloo

© Niel Vosloo © Niel Vosloo © Niel Vosloo © Niel Vosloo + 24

  • Architects

  • Location

    Ciudad del Cabo, South Africa
  • Category

  • Lead Architects

    Renato Graca, Francois Du Plessis
  • Interior Design

  • Contractor

    Pinnacle
  • Area

    3939.5 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

Text description provided by the architects. Inspiration was drawn from the context and city living. The needs for privacy but still capturing the views to the city, harbour and mountain.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

The street edge was treated with a hard concrete structure to provide privacy to the owners. Carefully punctured openings on the street façade allowed for natural light and ventilation. The large window on the street edge was screened using a bespoke custom made metal screen, which filters the afternoon sun.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

The use of contrasting colours like black, white and natural timber kept the interior simple and minimalistic, which allowed the space to feel light and bright. This colour pallet was used both externally and internally.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

Metal and timber with smooth plastered surfaces contrasts as the day changes and the sun shines on the façade. Strong geometric forms are used as a medium to render shadows on the building and filter light into the spaces.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo
Floor Plan
Floor Plan
© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

The bespoke floating metal stair allows for vertical circulation that is light and unobstructed. A custom made steel screen filters the afternoon sun and provides privacy from the street and the neighbours. Feature track and spotlights were used to highlight architectural and interior features throughout the building.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

 A metal spiral stair connects the living with the entertainment roof terrace which captures 360’ views of the city, harbour and mountain. Two luxury high end town houses which maximized the use of space and vertical living within strong geometric forms within the city centre.

© Niel Vosloo
© Niel Vosloo

View the complete gallery

About this office
Cite: "Waterkant Townhouse / GSQUARED" [Residência Waterkant / GSQUARED] 29 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910459/waterkant-townhouse-gsquared/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.