1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Paulo Martins
  6. 2018
  7. GR House / Paulo Martins Arq&Design

GR House / Paulo Martins Arq&Design

  • 01:00 - 4 February, 2019
GR House / Paulo Martins Arq&Design
GR House / Paulo Martins Arq&Design, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 40

  • Collaborators

    Bruno Alvarinhas
  • Engineer

    R5 Engineers
  • Construtora

    Fecha Coutinho Construções
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, this villa emerges as a consequence of its constraints.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Diagram
Diagram

If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand, there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy. A further constraint is the fact that its orientation is not ideal, in other words, the view is predominantly facing east, to the south is the far end of the land, and to the west lies a national road with a village coffee shop on the other side of the street... Thus, arose the need for introversion and hermeticism, making the constructed volume emerge as an inert, mimicking nature and assuming its exception in the eastern wing, whose volumetric deformation declares and accentuates its willing openness and submission to the views beyond. Its forms are irregular, its colors earthen, the openings on its elevations are almost inexistent, appearing in the form of patios and skylights, visible only from higher up.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
Planta
Planta

Walking along the successive ramps encountered since the entrance into this parcel of land, we are taken to a moment of transition between the interior and exterior, which is announced by its coating in roble wood, an exceptional superlative and invitation to enter through the oversized door that separates the hermetic and mysterious exterior from its pure and warm interior, with its spaces generously illuminated with zenithal light pointed towards the valley, where the mist denounces the crossing of a river.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

A clear outside/indoor duality stresses the idea of the villa’s lack of interest in its relations with the immediate environment, without this hindering the existential dynamics of its interior.
Programmatically, the reception areas of the house face eastwards (valley) and the intimate zones westwards (road), with these spaces being separated by a large indoor patio around which it is possible to walk, creating enriched spatial and visual dynamics.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

About this office
Cite: "GR House / Paulo Martins Arq&Design" [Casa GR / Paulo Martins] 04 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910432/gr-house-paulo-martins-arq-and-design/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.