All
Projects
Products
Events
Competitions

Tianjin Binhai Exploratorium / Bernard Tschumi Architects

Tianjin Binhai Exploratorium / Bernard Tschumi Architects

© Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost + 16

Museum  · 
Binhai, China
  • Architects Authors of this architecture project Bernard Tschumi Architects
  • Area Area of this architecture project
    355200.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Lead Architect

    Bernard Tschumi
  • Key Personnel

    Joel Rutten, Nianlai Zhong, Christopher Lee, Pierre-Yves Kuhn, Jerome Haferd, Bart-Jan Polman, Dora Felekou, Pedro Camara, Shayi Liang, Nate Oppenheim, Kate Scott, Clinton Peterson, Olga Jitariouk, Sung Yu
  • Photographs

  • Local Architects and Engineers

    Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI)
More Specs Less Specs
© Kris Provoost
© Kris Provoost

Text description provided by the architects. Construction has been completed on the Tianjin Binhai Exploratorium, a 33,000-square-meter (355,200-square-foot) museum structure in Tianjin, China. Designed in 2013-2014, the Exploratorium is set to open in Fall 2019. The Exploratorium will showcase artifacts from Tianjin’s industrial past through large-scale contemporary technology, including spectacular rockets for space research. The project is part of the city’s Binhai Cultural Center and contains facilities for cultural events and exhibitions as well as galleries, offices, and restaurant and retail spaces.

© Kris Provoost
© Kris Provoost
Section
Section
© Kris Provoost
© Kris Provoost

Bernard Tschumi Architects designed the Exploratorium to relate to the rich industrial history of the area, the site of high-volume manufacturing and research. A series of large-scale cones creates major rooms throughout the museum. The central cone, lit from above, connects all three levels of the Exploratorium. A spiraling ramp ascends to the top level, offering an unusual spatial experience of the modern vertical city by reinterpreting an ancient industrial typology. The roof is accessible to visitors and acts as a promenade with striking views over the surrounding city.
“The Exploratorium is designed as a building for the past, the present, and the future of Tianjin,” says Bernard Tschumi.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

The focal point of the exhibition complex is the grand lobby or cone that provides access to all public parts of the program. This immense cone—almost double the height of the Guggenheim Museum—connects to all surrounding spaces and allows visitors to spiral through the large exhibition halls stacked on each end of the building, past view portholes and lightwells that give each hall an individual character and configuration. Grand, triple-height spaces define the main circulation, while a constellation of lights and circular lightwells give the space an other-worldly feel. The perforated aluminum facade gives a unified presence to the building, despite its large size and the disparate elements of the program.

© Kris Provoost
© Kris Provoost
Sketches
Sketches
© Kris Provoost
© Kris Provoost

The cones provide even, natural light to gallery spaces and reduce the energy loads required for artificial lighting. Their tapered forms also concentrate warm air, which can then be channeled out of the building in summer or back into the galleries in winter. Glazing surfaces are minimized except when desired for a program. The perforated metal panels of the facade help reduce heat gain. The central, large atrium acts as a solar chimney, drawing up hot air and replacing it with cool air from below in a constant airstream.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

The Exploratorium has been designed by Bernard Tschumi Architects in collaboration with Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). It is the office’s first large-scale, built architectural project in China. The Binhai Cultural Center master plan was prepared by GMP and includes a library designed by MVRDV.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Binhai New Area, Tianjin, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tianjin Binhai Exploratorium / Bernard Tschumi Architects" 24 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910110/tianjin-binhai-exploratorium-bernard-tschumi-architects/> ISSN 0719-8884
© Kris Provoost

天津滨海文化中心探索馆 / 伯纳德·屈米建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.