All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Argentina
  5. Garnerone + Ramos Arq
  6. 2018
  7. Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq

Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq

  • 14:00 - 24 January, 2019
  • Curated by Danae Santibañez
Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq
Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq, © Walter Salcedo
© Walter Salcedo

© Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo © Walter Salcedo + 24

  • Collaborators

    Fidela Antelo, Soledad Acosta, Rodrigo Malumbres
  • Construction

    M.E.F
  • Structure

    Julio Garello
  • Text Translation

    Julia Garello
  • More Specs Less Specs
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

Text description provided by the architects. The project is presented as a self-management proposal of our studio aiming at commercializing profitable units in a city area with great investment potential. The search parameter was a land lot which allowed us to construct a building of approximately 700 square meters. Located a block to the south of Pellegrini Avenue and six blocks to the west of Oroño Boulevard, the building “Montevideo 2759” is placed on a rectangular lot 8.50 m front and 10.25 m deep. The 19 m-maximum height limit permitted by the Urban Code of Rosario (Código Urbano de Rosario) for that area was used, and two studio apartments per floor were developed.

Facade Diagram
Facade Diagram
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

In order to determine the work’s spatiality and aesthetics, our starting point was the north orientation. The balconies were retracted from the building line to optimize the “half open-air” condition of the space. Thus, this area can profit from the winter sun and the summer shade. Due to this design decision, the building skin acquired a thickness which is accentuated by the inclined and interspersed planes between even and odd-numbered floors. In turn, the planes create a technical space to accommodate air conditioning equipment on the outside and a storage space in the inside.

© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

All ceilings present exposed concrete, in contrast to the front and lateral walls. This materiality enables to highlight the play of light and shadow in the facade even more. The ground floor unites to the public space with the same kind of floor used in the garage area and to the sidewalk. Built-in metallic carpentry, this space connects visually to the urban environment through the entrance as well. In this case, we aimed to generate a sober architecture in accordance with its aesthetics, and also with the goals set for this project.

Section 1
Section 1
Odd Floors Plan
Odd Floors Plan
Balconies Detail
Balconies Detail
© Walter Salcedo
© Walter Salcedo

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq" [Montevideo 2759 / Garnerone + Ramos Arq] 24 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/910024/montevideo-2759-garnerone-plus-ramos-arq/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.