Zoom image | View original size
The project is presented as a self-management proposal of our studio aiming at commercializing profitable units in a city area with great investment potential. The search parameter was a land lot which allowed us to construct a building of approximately 700 square meters. Located a block to the south of Pellegrini Avenue and six blocks to the west of Oroño Boulevard, the building “Montevideo 2759” is placed on a rectangular lot 8.50 m front and 10.25 m deep. The 19 m-maximum height limit permitted by the Urban Code of Rosario (Código Urbano de Rosario) for that area was used, and two studio apartments per floor were developed. In order to determine the work’s spatiality and aesthetics, our starting point was the north orientation. The balconies were retracted from the building line to optimize the “half open-air” condition of the space. Thus, this area can profit from the winter sun and the summer shade. Due to this design decision, the building skin acquired a thickness which is accentuated by the inclined and interspersed planes between even and odd-numbered floors. In turn, the planes create a technical space to accommodate air conditioning equipment on the outside and a storage space in the inside. View more View full description
Share Share