All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Argentina
  5. KLM Arquitectos
  6. 2018
  7. IMQ Editorial / KLM Arquitectos

IMQ Editorial / KLM Arquitectos

  • 14:00 - 1 February, 2019
  • Curated by Danae Santibañez
IMQ Editorial / KLM Arquitectos
IMQ Editorial / KLM Arquitectos, © Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

© Javier Agustin Rojas © Javier Agustin Rojas © Javier Agustin Rojas © Javier Agustin Rojas + 19

  • Architects

  • Location

    Barrio de Colegiales, City of Buenos Aires, Argentina
  • Category

  • Architect in Charge

    Federico Kelly
  • Team

    Federico Kelly, Paula Lestard, Hernán Maldonado Arquitectos
  • Collaborator in Project Management

    Natalia Cavalieri
  • Project Collaborators

    Natalia Cavalieri /Demian Schneider/Timoteo Lacroze (maqueta)
  • Structural Calculation

    Sebastian Berdichevsky
  • Construction

    CyO construcciones
  • Area

    200.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Text description provided by the architects. The project is for a small publishing house, specialized in kids´ books with a scientific interest.
The project’s functional needs are simple, and the space requirements limited: a reception room, offices, a small reading area, a small kitchen, a meeting room, a depot and an accessible terrace make up the project’s program.

The building is in a mixed-use neighborhood in constant transformation, made up of diverse housing types, light industrial warehouses, mechanical repair shops and some commercial activity.

The building sits on a corner lot, which allowed us to give the project a 3-dimensional quality uncommon in urban lots limited by side party walls that tend to result in 2-dimensional solutions.

The solution creates an urban infill operation that articulates the heights of the neighboring housing units on either side of the corner lot, recovering the lost height the previous building had left unused and giving hierarchy to the corner.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Formally, the building is a solid, lightly punctured, exposed-concrete cube hollowed out inside to accommodate the project´s functional requirements. 

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The strategy of the interior design is to give openness to the space in order to generate multiple and varied spatial relationships amongst the sectors of the building, and through this, to integrate all the people that work in it, by creating a triple-height open space punctured by the stair case, to which each of the spaces’ access is oriented and by taking advantage of the opportunities afforded by the longer perimeter of the corner lot. It is a project conceived in cubic footage, in 3 dimensions.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The building is introverted and its relationship to the streetscape is limited, recurring to indirect natural light seeping through the top level of the open space and more controlled direct light through the different-sized openings on the facade, which control this relationship and give it a domestic and playful character.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The selection of materials and finishes is basic, intentionally austere: light is used as a material to prioritize the open space with controlled natural and purposefully guided light in each of the spaces.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The interior horizontal planes are exposed concrete whereas the vertical planes alternate between white and glass surfaces that reflect the light, creating multiple internal light reflections as well as transparencies.  

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The result is a unique building which, through its single-material and objectual quality, stands out in a very mixed urban environment.  

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "IMQ Editorial / KLM Arquitectos" [Editorial IMQ / KLM Arquitectos] 01 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909964/imq-editorial-klm-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.