All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. Spain
  5. RipollTizon
  6. 2018
  7. Arquia / RipollTizon

Arquia / RipollTizon

  • 03:00 - 16 January, 2019
  • Curated by Danae Santibañez
Arquia / RipollTizon
Arquia / RipollTizon, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 27

  • Architects

  • Location

    Carrer de Cecili Metel, 12, 07003 Palma, Illes Balears, Spain
  • Category

  • Author Architects

    Pep Ripoll, Juan Miguel Tizón
  • Area

    343.36 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    • Collaborating Architects

      Pablo García, Erik Herrera, Carlos Antón
    • Quantity Surveyor

      Toni Arqué
    • Structure Calculation

      Hima estructuras
    • Installations Calculation

      Media-Tec
    • Builder

      Movigrup
    • Promoter

      Caja de Arquitectos S.Coop. de Crédito
    • More Specs Less Specs
    © José Hevia
    © José Hevia

    Text description provided by the architects. The commission is an integral renovation accommodating a reference office of the brand Arquia Banca in the city of Palma, Majorca. Located within a pre-existing corner building in residential use, it occupies ground floor and basement areas of comparable irregular geometry and square footage. Exposed front façade is long, has openings determined by structural components and interacts with broad tree-lined pavement functioning as a plaza.

    © José Hevia
    © José Hevia
    Floor Plans
    Floor Plans
    © José Hevia
    © José Hevia

    This new office is perceived as an extension and enhancement of the public space. Open, accessible and with a direct interior-exterior relationship, it was intended as a large display exhibiting the banking experience itself. The exposed internal activity progresses within a single space composed of different zones related to each other according to their required degree of privacy and attention.

    © José Hevia
    © José Hevia
    Axonometric
    Axonometric
    © José Hevia
    © José Hevia

    Structural modifications have been made to, among others, enable access at street level and introduce a void connecting both stories. Opening the space up articulates the different areas of the branch, invites natural light into the basement and accommodates a newly-added staircase between the levels.

    © José Hevia
    © José Hevia

    The spatial arrangement takes advantage of the L-shape of the property and is determined by transitioning from public spaces, located towards the front, to private ones, further away both in plan and section. Finally, confidential and storage facilities are situated at the back against the enclosing wall.

    © José Hevia
    © José Hevia

    A modest number of materials has been used, all sourced locally. The materiality of the project supplements the spatial proposal. A sequence of pine vaults covers the areas of interaction with the clients. This new ceiling smoothly incorporates the pre-existing pillar grid and aims to create a warm, welcoming atmosphere accompanying the banking experience. Vertical walls employ the use of pine timber as well, in addition to lacquered MDF boards. Lastly, the floor finishes are polished hydraulic tiles and cement, for the areas occupied by clients and remaining ones respectively.

    © José Hevia
    © José Hevia

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Arquia / RipollTizon" [Arquia / RipollTizon] 16 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909373/arquia-ripolltizon/> ISSN 0719-8884
    © José Hevia

    Arquia 办公中心 / RipollTizon

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.