All
Projects
Products
Events
Competitions

Xaman Tulum / Estudio Atemporal

Xaman Tulum / Estudio Atemporal

© LGM Studio - Luis Gallardo © LGM Studio - Luis Gallardo © LGM Studio - Luis Gallardo © LGM Studio - Luis Gallardo + 29

  • Architects: Estudio Atemporal
  • Area Area of this architecture project Area: 783.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: LGM Studio - Luis Gallardo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cemex, Comex, Coriat, Helvex, Rotoplas, VALVO
© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

Text description provided by the architects. Located in the jungle of Tulum, this space, like its sister house in Mexico City, makes a different statement than the other places around, it hides its entrance, just to bring it to the attention of those who are really looking for a different experience, keeping the line of the speakeasy.

© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo
General Plan
General Plan
© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

In this space, a succession of concrete volumes emerges from the ground to contrast with the vegetation creating a series of pavilions with a heavy material feel that at the same time can be felt light by its structure.

© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

The project divides its program according to the modules that make up the set: two independent pavilions that function as covered areas for diners, a bathroom area is hidden behind what could be a pyramid and a bar that becomes the heart of the place leaving the kitchen and other services on the back.

© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

Through basic constructive elements: columns, slabs, straight walls, curved walls and differences in heights of these, it is possible to create a different experience in each of the pavilions, always having a contact with the materiality in its purest expression and leaving very clear the function: to protect from the sun and tropical rain.

© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

This space generates a very particular and not so obvious experience, making it feel like the discovery of a site of ruins within the jungle, which makes us question its temporality as if it had always been there.

© LGM Studio - Luis Gallardo
© LGM Studio - Luis Gallardo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Carretera Tulum-Boca Paila Km 7.5, Quintana Roo, Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Xaman Tulum / Estudio Atemporal" [Xaman Tulum / Estudio Atemporal] 18 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909313/xaman-tulum-estudio-atemporal/> ISSN 0719-8884
© LGM Studio - Luis Gallardo

图卢姆丛林入口亭 / Estudio Atemporal

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.