Organic House / Javier Senosiain

Organic House / Javier Senosiain

Cortesía de Javier SenosiainCortesía de Javier SenosiainCortesía de Javier SenosiainCortesía de Javier Senosiain+ 23

Naucalpan de Juárez, Mexico
  • Architects: Javier Senosiain
  • Area Area of this architecture project Area:  178
  • Year Completion year of this architecture project Year:  1984
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Corian® Design, DuPont
  • Design:Javier Senosiain
  • Project:Daniel Arredondo
  • Construction:Juan Sánchez Torres
  • Site Area:540.0 m2
More SpecsLess Specs
Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain

Text description provided by the architects. The original idea of the project took its simile from a peanut shell: two wide oval spaces with lots of light, united by a space in low and narrow gloom. This proposal arose based on the requirements of the elementary functions of man: a space to live together, with room, dining room and kitchen and another to sleep, with dressing room and bathroom. The original concept is defined in two large spaces: one day and one night, looking for the feeling that inside the person will enter the land, that was aware of the uniqueness of this space without losing integration with the exterior green areas.

Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain
Section 02
Section 02
Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain

In the construction process, it was necessary to achieve the same continuity as the design. For this, a moldable material was used that would allow a game similar to that of the plasticine in the models. Coupled with this requirement of plasticity, it was evident that when dealing with a house, the material had to fulfill requirements that took it beyond the sculptural mass. The investigation began and soon there was no doubt: the ferrocement was the right answer. The assembly of the ferrocement began on the template that looked like a skateboard track, forming the shell with a metallic skeleton, in which the rods were arranged in the form of rings, changing the height according to the space. Next, the rods were spirally wound. At the end of the frame, two ropes of coop braided together were fixed, and then the concrete was thrown. The cover was then coated with a 3/4 inch layer of sprayed polyurethane, which serves as an insulator and waterproofing.

Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain

The earth and the grass protect the membrane from the sun, the wind, the hail and the wet-dry cycle; avoiding dilatations and contractions that cause fissures and consequently humidity. The green dune is the envelope of the interior volume that is almost invisible. From the outside we only see grass, shrubs, trees and flowers. Walking on the garden is walking on the roof of the house without realizing it.

Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain
Plan
Plan
Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain

Contrary to what one might think, this semi-buried house was brighter and more sunny than a conventional house. In this type of housing the windows can be directed towards any orientation and the domes allow the entrance of light and sun from above. The ventilation is facilitated thanks to the aerodynamic forms of the dwelling that allow the free circulation of air.

Cortesía de Javier Senosiain
Cortesía de Javier Senosiain

Originally published on December 04, 2018 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Organic House / Javier Senosiain" [Casa Orgánica / Javier Senosiain] 14 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/909133/organic-house-javier-senosiain> ISSN 0719-8884
Cortesía de Javier Senosiain

原始洞穴屋 / Javier Senosiain

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.