All
Projects
Products
Events
Competitions

Regional Health and Social Training Institute / Face À...

Regional Health and Social Training Institute / Face À...

© Mathieu Noël © Mathieu Noël © Mathieu Noël © Mathieu Noël + 41

Valence, France
  • Fluids/MEP engineering

    BET STREM
  • Acoustic engineering

    EXACT Acoustique
  • HEQ/sustainability engineering

    EODD
  • Construction / contractor

    Bouygues Bâtiment S-E
  • Client

    La Croix-Rouge Française (the French Red-Cross)
More Specs Less Specs
© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

Program
The French Croix-Rouge Health and Social Training Institute extends to a 3,500 m2 area.

▪     Spaces dedicated to students are gathered on the four first floors : 12 classrooms, 4 practical training rooms, 2 simulation rooms, a 250 seats amphitheater, a work and dining room, individual work spaces and a documentation centre. The technical facilities are situated under the amphitheater’s bleachers.
▪     The two upper floors accommodate the Institute’s employees, their offices, 2 meeting rooms and a convivial space complemented by a terrace.

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

A generous garden, directly linked with the ground floor is available for the users. A parking with only 7 parking spaces and a room for bicycles are available so as to encourage them to use public transports or soft transports.

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël
Plans
Plans
© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

Constraints Related to the Site and the Architectural Bias
Because it is located along the pedestrian walk, the training Institute participates in the new neighborhood’s definition. The barracks, partly rehabilitated, are a major part of the Latour-Maubourg site, its sobriety and rigour inspired our project.On the top floors, the facade has a particular aesthetic in order to offer the best natural lighting inside and protect users from overheating in summer.

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

This “pleated” facade recalls the barracks staples roof’s shape, closely connecting both sides of the pedestrian walk.

Detail 01
Detail 01

The exterior walls’s glazed concrete and the woodworks represent sober and sustainable materials in urban areas.The user is the center of the project, his well-being is our main concern. He can take full advantage of the interior areas’ quality of use: lighting, acoustic and thermal comfort.

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

Technologically, the building is thought to be flexible and to adapt to that kind of institution’s future evolutions in terms of education.

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

Building System and Materials
▪     Exterior walls
o    4 first floors - isolated pre-wall - R = 5 m².K/W U = 0.2 W/m²°C
o    2 upper floors - wooden frame + cladding or concrete walls + ITI
▪     Exterior wooden joineries (low-loss double glazing)
▪     Varnished facades (“molasse” colour recall, used in Valence)
▪     Metal windows frames (Corten or rusty steel paint) 

© Mathieu Noël
© Mathieu Noël

Energy Performances
Air permeability : Q4 = 0.8 m3/h.m2 of loss walls
Environmental (HEQ) certification : RT 2012 level – BEPAS (without certification)

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 76 Chemin de Ronde, 26000 Valence, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Regional Health and Social Training Institute / Face À..." 12 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908964/regional-health-and-social-training-institute-face-a/> ISSN 0719-8884
© Mathieu Noël

区域卫生社会培训学院 / Face À...

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.