the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. TWS & Partners
  6. 2017
  7. Hanging Villa / TWS & Partners

Hanging Villa / TWS & Partners

  • 02:00 - 7 January, 2019
  • Curated by María Francisca González
Hanging Villa / TWS & Partners
© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya + 17

Hanging Villa / TWS & Partners, © Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Text description provided by the architects. The project is to design a villa located at the mountain side in Bandung, West Java. Sited far away from the city’s heavy traffic, Hanging Villa becomes a comfortable place to settle and stay. The building program is intended to gather the big family while giving each member their personal space by providing communal spaces and private spaces. This project have a special request of having an outdoor multifunction area which can be used to host various events. With its geometric shape this can be defined as a modern and friendly form of a villa that responds to its surrounding nature.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The site takes benefit from the beautiful surrounding of deep valley and has an advantage of its proximity to the forest conservatory, which provides tranquil atmosphere of the mountain side. The building mass is originally taken from the idea of stacking boxes which are rotated through their corner axis, in order to create different walking experience from different angle of view. This strategy also allows the users to have different orientation in different room and have almost 270 degree view to the surrounding valleys. This significant aspect has influenced the architect on the design process. 

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The building has a vertical circulation tower starting from street/ garage level and leads to the second floor as a gathering area. On the second floor, people can start to enjoy the surrounding element through an open timber pathway, side by side with water garden as a welcoming element. Once passing the timber pathway, people can enter the living room, kitchen, and dining room. The earthy color palette were used for the interior and exterior space. They allow the house to feel closer to its surrounding and to naturally integrate into the landscape. The color palette used as the flooring, walls and ceiling are all chosen to enhance the surrounding view. The area inside is intended to have a tranquil and relaxing atmosphere especially at sunset with the colors of the sky and the room’s lighting accent. Full height glass walls envelop most of the interior space, exposing them to the surrounding views in addition to reduce the need for artificial illumination.The other side of living and dining room can also be opened to the water garden, wooden terrace and surrounding valley.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The master bedroom and service area were situated on the first floor. The area were separated by the slope. It was placed on the first floor with the intention for the occupant to have more private space while the service area will only be used for the housemaid and security. Each of the area can be accessed with two different staircase from the second floor.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The entire landscape can be enjoyed from the shifted massing on the upper level. It provides shading to the open wooden terrace underneath it. On one side, this upper level consists of an open roof deck with outdoor furniture, covered with louver shading where the occupant can enjoy a breezy evening with friends/family or soaking up some daytime sun and with direct access to the private garden on the other side. The random rhythm of wooden louver design were mixed with glass window which still act as a louver while maximize the illumination from the sun.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The building is oriented to take the full advantage of the sun position and perpendicular to the wind direction to maximize the wind to enter the building while the extensive use of glass openings allow natural cross ventilation and maximize natural light to enter the building during the day. The building has been weatherized for maximum protection against the loss of warm and cool air by applying appropriate insulating materials and window glazing to reduce heat loss in ways that do not cause indoor humidity.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

The design creates a healthy indoor environment quality by adequate ventilation, which leads to the increase of comfort and health benefits for the occupants. The shallow pool function as an element that produce a cool refreshing breeze as the wind flows into the building while benefiting the occupant by reducing the operating cost of using air-conditioner.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

View the complete gallery

About this office
Cite: "Hanging Villa / TWS & Partners" 07 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908903/hanging-villa-tws-and-partners/> ISSN 0719-8884
© Fernando Gomulya

浮空别墅 / TWS & Partners

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.