All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment In Benfica / Atelier 106

Apartment In Benfica / Atelier 106

© do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos © do mal o menos + 33

  • Architects: Atelier 106
  • Area Area of this architecture project Area: 80.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: do mal o menos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Koklatt, MARAZZI
© do mal o menos
© do mal o menos

Text description provided by the architects. The original apartment had a characteristic structure of the time, with a long corridor for the distribution of the different spaces, quite compartmentalized. The customer's only requirements were to maintain the existing T2 typology and to respect the budget ceiling - one of the project's challenges. The first thing that made sense in an area-constrained apartment consisted of "dissolving" the long corridor that marked the spatial organization - functioning as the skeleton of the house - and giving it a function.

Floor Plan
Floor Plan

In this sense, the walls that delimited the living room and kitchen - face to face - were torn down in order to extend space, both spatially and materially, as well as visually. The result was the transformation of three separate areas - living room, corridor, and kitchen - into three communicating areas. The new delimitation of the areas is created through two large iron window openings that separate the living room from the dining room and the kitchen, maintaining the visual connection and accentuating the depth of space. This design also allows giving greater brightness to the apartment.

© do mal o menos
© do mal o menos

The continuity is also marked by the kitchen floor that extends to the new dining room. The ceramic floor, with the same dimensions as the existing wooden block, fits perfectly into this, creating a kind of "carpet" that fits the space intended for the dining room. The sanitary installation, with a generous area and longitudinal design, had a layout that did not take advantage of the two dimensions. It was decided to opt for this design, through the clear division between circulation and functional area.

© do mal o menos
© do mal o menos

The project results, therefore, in a harmonious connection between past and present, a consequence of the preservation of typical elements of the time, combined with other contemporary ones. Some kitchen furniture was recovered, as well as the old chimney that coexists with the new structure of open wooden furniture. Attention to detail was one of the most important aspects, giving rise to a project in which each detail is important in the whole and contributes to its unity.

© do mal o menos
© do mal o menos

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment In Benfica / Atelier 106" [Apartamento em Benfica / Atelier 106] 25 Jan 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908621/apartment-in-benfica-atelier-106/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.