All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Estrela / Aires Mateus

House in Estrela / Aires Mateus
© João Guimarães
© João Guimarães

© João Guimarães © João Guimarães © João Guimarães © João Guimarães + 38

Houses  · 
Lisboa, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Aires Mateus
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    panoramah!®
  • Authors Team

    Manuel Aires Mateus / Francisco Aires Mateus
  • Project Leaders

    João Esteves, Inês Potes
  • Collaborators

    Helga Constantino, Sara Calem
  • Interior Design

    Maria Rebelo Pinto
  • Engineering

    Safre
  • Constructor

    Rosete Construções
More Specs Less Specs
© João Guimarães
© João Guimarães

Text description provided by the architects. The house is located on a ridge above the Lisbon estuary. It faces the Estrela Basilica on one side, and the river on the other. The house, with an extensive brief, requires the use of two circuits: one interior and the other exterior, alternating in order to facilitate the independence of the parents’ and their children’s lives. The house revives the form of a traditional streetfront house, in this case entirely in face concrete, both inside and outside. Thus, it opens up via the relationship between its constituent spaces.

Section
Section
© João Guimarães
© João Guimarães
Section II
Section II
© João Guimarães
© João Guimarães

Horizontal transparency connects the garden to the street on the same level as the living room. The master bedroom opens onto a double height space that frames of the views to the garden. The children’s bedroom level opens onto to a corridor on one side and a balcony on the other.

© João Guimarães
© João Guimarães

The top living room is a terrace that steers views through an opening produced by its intersection with a cylinder on the roof, defining the views on either side. The bowl-shaped pool on the terrace compresses the living room ceiling, organizing its space.

© Francesco Martello
© Francesco Martello

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Estrela / Aires Mateus" 24 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908196/house-in-estrela-aires-mateus/> ISSN 0719-8884
© João Guimarães

Estrela别墅 / Aires Mateus

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.