St Teresa's Sixth Form Center / IF_DO

St Teresa's Sixth Form Center / IF_DO

© Jo Underhill© Charles Hosea© Charles Hosea© Jo Underhill+ 20

Effingham, United Kingdom
  • Architects: IF_DO
  • Area Area of this architecture project Area:  657
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Jo Underhill, Charles Hosea
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Kingspan Insulated Panels, Kingsway Stairs, SIPCO
  • Lead Architect:Thomas Bryans
  • Planning Consultant:Indigo Planning
  • Structural Engineer:Fluid Structures
  • M&E Engineer:Chris Evans Consulting
  • Quantity Surveyor:The CBE Partnership
  • Main Contractor:Net Zero Buildings
  • City:Effingham
More SpecsLess Specs
© Charles Hosea
© Charles Hosea

Text description provided by the architects. St Teresa's School is an independent girls’ school located in the green belt in the Surrey Hills, an area of outstanding natural beauty. The new Sixth Form Centre is the first phase of IF_DO’s 10-year masterplan for St Teresa’s, which aims not only to improve the school’s built fabric, but also to reconnect the primary teaching areas of the site to the natural landscape around it.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

The masterplan identified the need for a new facility with smaller classrooms to accommodate a university-style teaching experience. It was driven by a collegiate approach and envisages a network of colonnades and courtyards to stitch together existing disparate facilities. The new Sixth Form Centre embodies these principles, with the creation of a new ‘Sixth Form Quad’, and colonnaded walkways integrated into the building.

East West Section
East West Section
North South Section
North South Section

With a very tight budget and an ambitious brief, the design evolved from a principle of modularity and prefabrication. Splitting the building into two discrete blocks allowed for greater construction efficiencies, with more cellular spaces in the ‘teaching block’ (classrooms, offices, common room and study room); and a separate block housing the lecture theatre. The two blocks are joined by a covered link which acts as the main entry point and circulation space and provides a clear visual connection from the Sixth Form Quad to the woodland beyond.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Nature pervades the entire scheme - from the formal courtyards to the outdoor ‘woodland’ classroom to the tree growing through the roof canopy at the center of the plan – the scheme includes a sequence of elements which harness the under-utilized green spaces around it.

© Jo Underhill
© Jo Underhill

On the western side of the building, two floors of classrooms look out over the new Sixth Form Quad, while the common room and reading room are located at the eastern end of the building, directly overlooking the adjacent woodland. At first floor level, the reading room elevates students into the canopy of the surrounding trees—creating a calming and focussed space for study.

© Jo Underhill
© Jo Underhill

The lecture theatre, located to the south of the teaching block, was designed to take full benefit of the surrounding landscape, with full-width glazing providing a window onto woodland and a scenic backdrop to the stage.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Effingham, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "St Teresa's Sixth Form Center / IF_DO" 23 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/908190/st-teresas-sixth-form-center-if-do> ISSN 0719-8884
© Jo Underhill

圣特蕾莎第六学习活动中心 / IF_DO建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.