We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - FacadeHouse for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Image 3 of 17House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Windows, Deck, BeamHouse for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Windows+ 17

Gilching, Germany
  • Client : Gemeinde Gilching
  • City : Gilching
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Facade
© Julia Schambeck

Text description provided by the architects. On the edge of the municipality of Gilching, nestled between a grove and athletic fields on Fraunwiesenweg, the solid-wood construction of the new day-care center rose to offer four nursery as well as two Kindergarten classes.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Windows
© Julia Schambeck

The building breaks down into two parallel sections slightly offset against one another that are connected by a spacious foyer. The entrance located in the center of the complex marks the junction between the nursery, Kindergarten and community areas. An open staircase leads up to the second-floor parent waiting room, which forms part of the multi-purpose hall and opens up widely for events.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Image 3 of 17
© Julia Schambeck

Collectively, these rooms represent the building’s core and are designed to facilitate interaction, conversation and exchange. The nursery and the Kindergarten facilities are clustered around a classroom in the center; they can be used as a continuum of space or divided further into zones demarcated by furnishings.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Lighting, Bench
© Julia Schambeck
First Floor Plan
House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Windows, Deck, Beam
© Julia Schambeck

The result is an assemblage of freely scalable spaces for movement, play and cuddling dedicated to diverse activities and accommodating children’s individual needs. A mounted perforated activity wall fashions a bonus two-level intermediate space featuring a play house topped by a play gallery that is reached by stairs. Aside from promoting the development of motor skills, these “houses” encourage multifarious and imaginative game-playing.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Facade, Windows
© Julia Schambeck

The children’s bathrooms are situated back to back in between the group clusters and serve as a sound-insulating buffer zone while bundling needed plumbing installations.

House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten - Facade, Windows
© Julia Schambeck

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:82205 Gilching, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House for children Gilching / Hirner and Riehl Architekten" 06 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907081/house-for-children-gilching-hirner-and-riehl-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.