All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. MABIRE REICH Architectes
  6. 2018
  7. Reconstructed Past / MABIRE REICH Architectes

Reconstructed Past / MABIRE REICH Architectes

  • 12:00 - 14 December, 2018
  • Curated by María Francisca González
Reconstructed Past / MABIRE REICH Architectes
Reconstructed Past / MABIRE REICH Architectes, © Guillaume Satre
© Guillaume Satre

© Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre © Guillaume Satre + 27

  • Engineers

    Otéis
  • Acoustics

    Acoustibel
  • Companies

    CHARIER TP, terrassements voiries réseaux divers. JOUSSELIN, maçonnerie. GALLARD, charpente métallique. SOGEA ATLANTIQUE, serrurerie-métallerie. SOPREMA, couverture, bardage acier, étanchéité. SECOM’ALU, menuiseries métalliques. PINARD, cloisons sèches-isolation. PLAFISOL, plafonds suspendus. DUPRE, menuiseries intérieures. ROLLAND, bardage bois. MARIOTTE, revêtements de sols-faïences. VOLUMES ET COULEURS, ravalements de façades, peinture. MONNIER SARL, plomberie, chauffage, ventilation. POSSEME, paillasses enseignement. S3A, électricité CFO/CFA
  • More Specs Less Specs
© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

Text description provided by the architects. Close from what it must have looked like when it was inaugurated, college Jean Mermoz is a typical witness of scholar architecture from the ’60s. We took the opportunity of the need, the extension of the meal facilities and the creation of the sciences cluster, to rethink progress and links between the different buildings, and redefine a new identity.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre
Site Plan
Site Plan
© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

We remodeled so the topography between the day-school building and the canteen to get clear and disabled-accessible progress. We also declined the gallery theme and added a new one to link day-school building and canteen. The two new ensembles have a similar architectural writing. The two façades redefine the entrance perspective.

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

Two wooden nets held by a steel frame are responding one to another, in different planes and redefine the yard background landscape. Working the pattern, the chevron here, a strong materiality and the link with nature reintroduced in the yard lead to a strong and warm new identity, catching sunlight and shadows.

Floor Plan - Restauration
Floor Plan - Restauration

The canteen, as well as the science classrooms, are at the same time generously opened outward and protected by the wooden net. Inner spaces are also carefully worked with the expression of exposed concrete, wood, the patterned tiles and daylight in corridors. 

© Guillaume Satre
© Guillaume Satre

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Reconstructed Past / MABIRE REICH Architectes" 14 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/907004/reconstructed-past-mabire-reich-architectes/> ISSN 0719-8884
© Guillaume Satre

重建的过去,法国校园建筑群改造 / MABIRE REICH Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.