We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Ecole Communale Jacqueline de Romilly / Stéphane Fernandez - SARL atelier fernandez&serres

Ecole Communale Jacqueline de Romilly / Stéphane Fernandez - SARL atelier fernandez&serres

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)+ 22

Cannes, France
More SpecsLess Specs
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

Text description provided by the architects. The work of the material expresses itself through the unchanging program of our society: "the school". This project speaks to memory and past and future souvenirs. It speaks to the hilly landscape of Cannes and to the Mediterranean Sea.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

Here the sun and the stone become measurable physical colors. They reveal a richness and a sensuality witch the children witness. The slope is an essential element of the school's inscription in the landscape and History. By a simple game of cuttings - embankments, the school poses itself gently on the ground. The view is released from the courses on the Great Landscape.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
Ground floor plan
Ground floor plan
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

Light is omnipresent; powerful, sparkling, and glowing. The question of climate, asked from the traditional prism, accompanies the thickness of the inertia, but also of the ventilation. The thickness of the walls protects and the association of the shutters with the sheds refreshes.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

The soft and soothing light emanating from sheds expresses a wealth of emotions and sensations favoring the learning of children. The work of indirect light traversed by the yellow color makes it conducive to a peaceful apprenticeship. Each classroom draws both a protective and open place to the world.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
First floor plan
First floor plan
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

Travertine stone, rough sawn, bears the weight of past history. Concretion, creases, digging, shells and crystals appear as a testimony of Time passing. Through its variations of textures, colors, dimensions, abrasions, the travertine stone emphasizes the timeless relationship to the site and to the Men.

© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:176 Avenue de Grasse, 06400 Cannes, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ecole Communale Jacqueline de Romilly / Stéphane Fernandez - SARL atelier fernandez&serres" 14 Sep 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/906801/ecole-communale-jacqueline-de-romilly-stephane-fernandez-sarl-atelier-fernandez-and-serres> ISSN 0719-8884
© Stéphane Aboudaram / WE ARE CONTENT(S)

罗米莉公立学校 / Stéphane Fernandez - SARL atelier fernandez&serres

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.