All
Projects
Products
Events
Competitions

Pavilions within a Garden / Threefold Architects

Pavilions within a Garden / Threefold Architects
© Charles Hosea
© Charles Hosea

© Charles Hosea © Charles Hosea © Charles Hosea © Charles Hosea + 19

Text description provided by the architects. Threefold Architects have recently completed a pair of new buildings and swimming pool for a private client in South London. Conceived as spaces for contemplation and relaxation, 2 sibling pavilions sit at either end of a mature garden in south London. The brief sought the the creation of a flexible gym space, and changing facilities adjacent to a new pool and terrace. The brief had 2 fundamental requirements (i) to enter the pool whilst being sheltered from the rain, and (ii) that the intervention(s) should be in harmony with their setting in both form and materiality.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Influenced by the construction of the original house, the design proposed 2 simple brick buildings with a shared architectural language situated at each end of the garden, connected by a stone path running along the northern boundary. At one end the gym pavilion is anchored to the existing house creating a ‘cloistered’ relationship with a new south west facing terrace. Opposite, the second pavilion echoes the horizontality of the pool, running counter to the towering mature trees that it nestles beneath.

Site Plan
Site Plan
© Charles Hosea
© Charles Hosea
Gym Plan
Gym Plan
© Charles Hosea
© Charles Hosea
Pool House Plan
Pool House Plan

The new structures use monolithic masonry panels to enclose spaces beneath the zinc roof planes which glide over the brickwork. Internally zinc is peeled back and the oak structure and sarking of the roof construction is revealed. Oak is extended onto the joinery and gym floor, adding warmth to the interiors and complementing the landscaping beyond. The combination of sliding glass panels and horizontal clerestories serve to both enclose the spaces between brick panels and roofs but also to open up the building to landscape and pool.

© Charles Hosea
© Charles Hosea

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: South London, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilions within a Garden / Threefold Architects" 19 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905967/pavilions-within-a-garden-threefold-architects/> ISSN 0719-8884
© Charles Hosea

园中有亭 / Threefold Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.