All
Projects
Products
Events
Competitions

Karl Miller Center, Portland State University / Behnisch Architekten + SRG Partnership

Karl Miller Center, Portland State University / Behnisch Architekten + SRG Partnership

© Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf + 26

Portland, United States
  • Lead Architects: Michael, Kocher (project leader), Franziska Gloeckler, Ye Won Ji, Ryan Otterson, Josh Kleinman, Ping Pai, Blair Eckleberry
  • Mep: PAE
  • Climate Engineering: Transsolar
  • Structural: Catena
  • Landscape Architecture: Mayer Reed
  • Programming: Biddison Hier
  • Civil: KPFF
  • Lighting: Luma/Littlefish
  • Telecommunications: Reyes Engineering
  • Acoustics + Audio Visual: Listen Acoustics
  • General Contractor: Skanska
More Specs Less Specs
© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Text description provided by the architects. Located in downtown Portland, the Karl Miller Center, home to Portland State University’s School of Business, is uniquely integrated with the city’s rich network of public spaces and diverse urban uses. But that wasn’t always the case. The original building —a 100,000-square-foot 1970’s structure in which students had nowhere to gather for “informal” learning, faculty offices were separated from classrooms and student spaces, and access to daylight and fresh air was minimal —did not reflect the University’s students, faculty, or commitment to its sustainability curriculum.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf
Site Plan
Site Plan
© Janis Rozkalns
© Janis Rozkalns

One of the design challenges for the Karl Miller Center design was to breathe new life into this less-than-ideal existing structure, and to do so in a way that generated a new architectural identity for the school. Driven by a diverse programmatic and performance-based approach, the response was a project that orients users around a multi-story central space that collects and amplifies daylight, and suffuses the deep floor plates of the older structure with new life. LEED-Platinum certified, the building utilizes a variety of innovative, yet largely passive, low-tech climate concepts to minimize the environmental impact, reducing the total site EUI of the new building to less than half the original, pre-renovated structure. Taking advantage of Portland’s temperate climate, all new construction is designed without any mechanical cooling equipment. Indoor air quality, daylight, and views to the outdoors as well as acoustic and thermal comfort were also studied in detail during the design process in an effort to create a ‘lighter’, more flexible form of building that fuses sustainability, urban activity and campus life while simultaneously prioritizing human comfort and well-being.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

By arranging a variety of spaces—meeting and study areas, gardens, classrooms, business incubators, student spaces, faculty and administrative offices, and retail—to maximize communication and connectivity, the project promotes an inclusive attitude toward learning. Flexible, student-focused informal learning spaces are evenly distributed throughout the building acting as social anchor points, helping to elevate the space beyond a transitional corridor and create a pedestrian-friendly space for students and the greater University community.

1st Floor Plan
1st Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan
3rd Floor Plan
3rd Floor Plan

Appearing as two distinct structures sharing a city block, the renovated existing building, retrofitted with a metal panel facade system broken up by an irregular composition of punched windows, contrasts yet complements the new, dynamic and shifting 45,000-square-foot addition, clad in regionally sourced FSC-certified Alaskan Yellow Cedar. This approach, coupled with a series of terraced, occupiable green roofs and new circulation pathways linking the urban center, local parks, transportation stops, and nearby campus buildings, enhances the public realm by providing a more diverse streetscape. With a one-story grade differential, two ground levels are formed, further activating the atrium and exterior plazas within and around the project site.

© Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Portland, OR, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Karl Miller Center, Portland State University / Behnisch Architekten + SRG Partnership" 19 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905827/karl-miller-center-portland-state-university-behnisch-architekten-plus-srg-partnership/> ISSN 0719-8884
© Brad Feinknopf

波特兰州立大学凯尔·米勒中心 / Behnisch Architekten + SRG Partnership

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.