the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Carlos Castanheira
  6. 2018
  7. China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira

  • 00:00 - 8 November, 2018
China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira
China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 63

  • Architects

  • Location

    Hangzhou, Zhejiang, China
  • Portugal Office

    CC&CB, Arquitectos
  • Principal in Charge

    Pedro Carvalho
  • Local Office

    The Design Institute of Landscape & Architecture, China Academy of Art
  • Architecture

    Liu Ke, Zhao Yaunpeng, Jiang Weihua
  • Area

    16000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaborators

    Adalberto Dias, Carolina Leite, Catarina Rodrigues, Diana Vasconcelos, Elisabete Queirós, Francesca Tiri, Germano Vieira, Joana Soeiro, João Figueiredo, Jorge Santos, Nuno Campos, Pedro Afonso, Rita Ferreira, Sara Pinto, Susana Oliveira
  • Struture

    Shentu Taunbing, Chen Yongbing
  • Engineering

    Zhu Weiping, Yu Xiaofen (Hydraulical), Jin Guogang, Wang Yonghong (Electrical) Chen Chunji, Teng Liang (HVAC)
  • Intelligent Desing

    Sun Mingliang, Sin Minjun (intelligent Design), Hangzhou Zhida Archit. Science & Technology Co.,Ltd , Zhang Shanming, He Haixia (Acosutics)
  • Consultants

    GET – Raul Bessa (HVAC) , HDP – Paulo Fidalgo (Structure)
  • 3D Models

    Germano Vieira, Pedro Afonso
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The Chinese Academy of Art (CAA) in Hangzhou has two campuses. One is in the city center, near West Lake, and a new larger campus is in the outskirts. The presence of the architect Wang Shu is ubiquitous on the new campus: most of its buildings were designed by him. When we started on this work, he had not yet received the 2012 Pritzker Prize. The help that we received from both of him and his architect wife Lu Wenyu during the early stages of our work – and even today -, were and continue to be fundamental.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The huge CAA collection and its recent acquisition of a large set of originals items from the Bauhaus School prompted the idea of a museum for the permanent collection along with other works and temporary exhibitions. We were given a characteristic museum brief, apart from some specific features. The huge campus was already nearly fully occupied. There was only one area still available on the south-eastern edge, at the intersection of two major roads in this expanding area. The available land has a triangular shape, with the planning restrictions of an urban and environmental nature that defined the building’s possible footprint and volume.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The internal layout seeks to facilitate smooth visitor flow and flexibility in the use of spaces. Being an art academy, its main purpose will be to display the results of different activities, languages, and techniques deployed by students and teachers, as well as to receive guests. The basement is planned to house the technical areas, archives, service areas, and a café connected directly to a triangular courtyard in the center f the building. Above it, the ground floor contains the entrance, public and rest areas, distributions, temporary exhibition halls, and auditoriums. A mezzanine level permits circulation and a ramp link to the roof garden above the east-facing volume.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
First Floor Plan
First Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The top floor of this volume is for the permanent exhibition of the Bauhaus collection. The administration areas, workshops for young artists and also some of the infrastructure are on the south-facing upper floors. Red Agra sandstone from India will define the volumes and the exterior cladding. Some of the planes, especially inside the triangular volume, will be clad with white marble. The frames will be in be aluminum/wood.  A free-standing volume in white concrete, inserted perpendicularly to the southern boundary, will be used as an entrance of the general public. Construction will begin shortly.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Sections A and B
Sections A and B
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Carlos Castanheira
Office
Álvaro Siza
Office
Cite: "China Museum Of Design Bauhaus Collection / Álvaro Siza + Carlos Castanheira" 08 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905429/china-museum-of-design-bauhaus-collection-alvaro-siza-plus-carlos-castanheira/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

中国国际设计博物馆 / 阿尔瓦罗·西扎 + Carlos Castanheira

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.