All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. South Korea
  5. ThEPlus Architects
  6. 2017
  7. Brick-Mesh / ThEPlus Architects

Brick-Mesh / ThEPlus Architects

  • 23:00 - 5 November, 2018
  • Curated by María Francisca González
Brick-Mesh / ThEPlus Architects
Brick-Mesh / ThEPlus Architects, © Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

© Ryoo, In Keun © Ryoo, In Keun © Ryoo, In Keun © Ryoo, In Keun + 35

  • Architects

  • Location

    22 Samil-daero 32-gil, Jongno 1(il).2(i).3(sam).4(sa), Jongno-gu, Seoul, South Korea
  • Category

  • Lead Architects

    Hanjun, Cho
  • Design Team

    Dowon Seo, Hyunwoo Lee, Namhi Kwun
  • Area

    527.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Constructor

    Moowon Construction
  • Mechanical Engineer

    Sunhwa engineering
  • Electronic Engineer

    Sunhwa engineering
  • Structural Engineer

    Hangil engineering
  • Cvil Engineer

    Cee&c engineering
  • Client

    Seungjin, Lee
  • More Specs Less Specs
© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

Text description provided by the architects. The site has a special locational characteristic called Jongno and, at the same time, is adjacent to Unhyeon Palace, which is one of the ancient palaces of the Chosun Dynasty. Located at the end of the secluded alley crossing from prosperous Iksun-dong to Insa-dong, the pre-construction site is about 128.98m² in area and used to be a general commercial area. The client, who was running a psychological consultation institute and living in Gangnam, the complete opposite of Jongno in local color, has always been fascinated about Gangbuk and Jongno.

© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

Hence, when he contracted the land and asked for the construction design, he insisted the construction be harmonious with both the local color of Jongno and surroundings. Despite its use as a general commercial area. There were restrictions on the number of floors and the height(limited to 5 stories and 20 meters) according to the regulations of this area. So, in order to overcome this limitation, we had to pass deliberations related to architecture and cultural assets. Looking around, the remains of old things still remain. Across the street, it faces the fence that surrounds Unhyeon Palace and Jongno Campus of Ducksung Women University.

© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

The roads are frequented by tourists as well as local residents. We thought that the new architecture in this area was easy to counter the urban context. It may be that new things have not happened, and modern architectural elements can be. Although the main office of the building is a rental office, I hoped that I could easily see the view from the inside of the building and hoped that the building would not be like a stranger from the outside. Because of small ground, we could not afford to reconstruct the MASS of the building. So, we focused on the design through the FACADE construction and we decided to construct the FACADE of the building using the most familiar traditional material, brick. We wanted to organize itself so that it can be modern and well compatible without being too old.

© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun
Sections
Sections
© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

The exterior wall of the building is made up of net bricks. In the daytime, the interior of the building experiences a split light. At night, the interior light of the building is split and spread out. This facade construction required a lot of effort by the workers and it caused the construction period to be somewhat longer. It seems that the solid image that is felt from the outside has the effect of being bigger than the actual size of the building, it brings up the masculine image during the day and the feminine image at night.

© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

This is because the natural light falling on the brick net constituting the shell is absorbed into the inside, and the artificial light inside is broken through the brick net in the evening. The gates that reflect the image of net bricks are uncomfortable, and the brick finish on the hall-floor matches the image of the building. Light breaks through net bricks of the staircase hit the wall. By itself, it is a great decoration of the wall. Also, there is a small garden on the rooftop so that users can relax and enjoy the surrounding scenery only available in Jongno. 

© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun
Floor Plans
Floor Plans
© Ryoo, In Keun
© Ryoo, In Keun

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Brick-Mesh / ThEPlus Architects" 05 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/905163/brick-mesh-theplus-architects/> ISSN 0719-8884
© Ryoo, In Keun

Brick-Mesh,网格砖墙的光影 / ThEPlus Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.