All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Finland
  5. Verstas Architects
  6. 2018
  7. Aalto University Väre Building / Verstas Architects

Aalto University Väre Building / Verstas Architects

  • 02:00 - 25 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Aalto University Väre Building / Verstas Architects
Aalto University Väre Building / Verstas Architects, © Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

© Andreas Meichsner © Andreas Meichsner © Andreas Meichsner © Andreas Meichsner + 25

  • Architects

  • Location

    Otaniementie 14, 02150 Espoo, Finland
  • Category

  • Lead Architects

    Jussi Palva (Partner-in-Charge), Väinö Nikkilä, Riina Palva and Ilkka Salminen
  • Team

    Mikko Rossi (Project Manager), Aapo Airas, Aino Airas, Heidi Antikainen, Otto Autio, Anna Björn, Kari Holopainen, Erik Huhtamies, Anna Juhola, Jukka Kangasniemi, Saara Kantele, Pyry Kantonen, Sari Kukkasniemi, Emma Kuokka, Oksana Lebedeva, Johanna Mustonen, Ville Nurkka, Arto Ollila, Milla Parkkali, Miguel Pereira, Pasi Piironen, Teemu Pirinen, Anna Puisto, Aleksi Räihä, Pekka Salminen, Lauri Salo, Katri Salonen, Juhani Suikki, Maiju Suomi, Anniina Taivainen, Tuulikki Tanska, Ilkka Törmä (Design Team), Soile Heikkinen (Landscape Architect), Tero Hirvonen, Karola Sahi (Interior Architects)
  • Area

    45400.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Project Management Consultant

    A-insinöörit Rakennuttaminen Oy
  • Construction Manager

    SRV Construction Ltd
  • Structural and HVAC Engineer

    SitoWise Oy
  • Foundation Engineer

    A-insinöörit Suunnittelu Oy
  • Electrical Engineer

    Rejlers Oy
  • Fire Protection Engineer

    L2 Paloturvallisuus Oy
  • Civil Engineer

    Ramboll Oy
  • Energy Consultant

    Green Building Partners Oy
  • Client

    ACRE Aalto University Campus & Real Estate
  • More Specs Less Specs
© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

Text description provided by the architects. The Väre Building at the Aalto University campus, designed by the award-winning Finnish bureau Verstas Architects, is a new type of education venue that combines design and business under the same roof. It is dedicated to the concept of doing things together. The building is a place for casual encounters and collaboration between students and teaching staff, for intense creation, teaching and research in creative and business fields. This cooperation is expected to foster new types of start-ups, companies and future talent.

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

The building complex is an unusual mix of functions. Besides housing the Aalto University School of Arts, Architecture and Design, and the School of Business, both high-ranking globally, it also includes the shopping centre ‘A bloc’ and is built above and accessed directly from the new Aalto University underground station. The ground floor lobby is open to the public. The complex has 45,000 square meters of space and hosts 1,850 students and 350 employees.

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner
Ground floor plan
Ground floor plan
© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

The Väre Building adapts to the cosy scale of its surroundings. World-famous architects Aino and Alvar Aalto's masterplan for the Otaniemi district in the 1940s created a village-like campus area. The new building complex is huge, but it is designed to appear as clusters of smaller buildings that have a comfortable scale – a principle reminiscent of Aaltos’ design for the old main building. The facades are red brick and patterned glass, and complement the existing campus architecture in a contemporary way.

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

The Väre Building forms a completely new square with the iconic, old main building. It brings together the main entrances to both university buildings, the underground station and retail spaces, thus adding a spot of urban bustle to the leafy campus. The square is the key new social space in the design.

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

The architecture of working together
The spatial layout supports interaction and flexible use of the building. “We have aimed to encourage encounters by placing workshops of different fields on the same floors and mixing staff and student spaces,” explains architect Jussi Palva from Verstas Architects. “In addition, students from the School of Business and the School of Arts, Architecture and Design have some courses together. This means that some of the spaces are very concretely shared. Users will meet in the squares, cafeterias, student galleries and various group working spaces, or simply on the stairs that are one of the main visual elements in the building.”

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

The building unfolds as a carefully planned spatial sequence. Rooms are arranged around interior courtyards that open views to all the floors and the stairs between them, which creates a sense of space. The public lobby stands out from the other spaces and helps users orient themselves in the building.

Second floor plan
Second floor plan

The building provides a variety of spaces for different learning situations. Project spaces and offices can be rearranged. New and innovative pedagogical and study methods might arise in the years to come, and they need to be met in a flexible manner. Verstas Architects believes that the contingent future must be taken into account already in today’s design.

© Andreas Meichsner
© Andreas Meichsner

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Aalto University Väre Building / Verstas Architects" 25 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/904491/aalto-university-vare-building-verstas-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.