Folk Culture Center / Lacime Architects

Folk Culture Center / Lacime Architects
© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

© Qianxi Zhang© Qianxi Zhang© Qianxi Zhang© Qianxi Zhang+ 36

Jiaxing City, China
  • Architects: Lacime Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  2200
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: OlympiaTile+Stone, CSG HOLDING, Olympia Stone Corp., Southwest Aluminum
  • Landscape Design:HWA co.ltd
  • Interior Design:Interscape co.ltd
  • Curtain Wall Design:Shanghai Action Facade System Consulting Co., Ltd.
  • Construction Drawing Design:Zhejiang Hongzheng Architectural Design CO.,LTD.
  • Client:CFLD.co.ltd
  • Lead Architect:Zhiguo Ren
  • Design Team:Yong Yang, Guozhen Lin, Na Li
  • City:Jiaxing City
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

Text description provided by the architects. The project is located in the planned 12 sq. Km——Jiashan High Speed Rail New Town. As the origin location of water street core, the importance is self-evident.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

The new Water Street rivals the old streets of Xitang. The images of the entire new area are the traditional Chinese-style, Jiangnan ancient architecture. A folk culture center,as iconic architecture, was built using modern construction methods and structural nodes to interpret the spiritual core of the traditional Jiangnan Water Village, so that both the shape and spirit can be achieved.

Analysis
Analysis

The architecture preserved the space layout of Huizhou architecture of  four sides water belonging to the hall, taking water as the pulse, taking street as the outline, taking courtyard as the principle. Through the blocks with dislocation, the roof of the building and the landscape of plants, it creates "Garden" - "Wall" - "Gallery" - "Hall" in the form of space, which integrates an image of “a house in the garden and a house in the house” and expresses a euphemistic poetry with simple and natural attitude.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang
Ground Floor
Ground Floor
© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

At the entrance hall, walls and buildings form a water courtyard and trees are dotted among them. Walk on the hydrophilic stone steps, which seems to float above the water surface. The softness of the water collides with the rigid lines of the architecture. It is totally natural and unique,, which makes the architecture feel quiet and refined.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

The entrance hall enters the corridor of the inner courtyard, and a wide mirror pool is full of the field of vision. The reflection of the colonnade is so deep that it is like a pavilion standing in the water. The interpenetration of the wall and the transparency of the glass curtain wall blur the boundaries between the interior and exterior, effectively integrating the architectural landscape with the interior.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

Light rains and light and shadow dance, sitting under the  pro - level platform below the corridor to enjoy the misty rain ,a kind of indescribable comfort and joyful leap in the heart.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

The main body of the architecture is steel structure, whose materials are metal curtain wall, glass curtain wall and stone.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

The using of the  wood - like aluminum alloy is the bright spot of this case. The delicate textured texture contrasts sharply with the rough cave stone walls, giving people an unpretentious and calm temperament.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

Exquisite metal lattices and louvered grids are used to interpret the windows of traditional buildings, setting people's memories of traditional culture.

© Qianxi Zhang
© Qianxi Zhang

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Jiashan high-speed railway new city, Jiaxing city, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Folk Culture Center / Lacime Architects" 11 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/903318/folk-culture-center-lacime-architects> ISSN 0719-8884
© Qianxi Zhang

西塘古镇民俗文化馆 / 上海日清建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.