the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. South Korea
  5. MVRDV
  6. 2018
  7. The Imprint / MVRDV

The Imprint / MVRDV

  • 01:00 - 24 September, 2018
The Imprint / MVRDV
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

© Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode © Ossip van Duivenbode + 32

  • Architects

  • Location

    186, Yeongjonghaeannam-ro 321beon-gil, Jung-gu, Incheon, South Korea
  • Category

  • Principal-in-charge

    Winy Maas, Jacob van Rijs
  • Partner

    Wenchian Shi
  • Design Team

    María López Calleja with Daehee Suk, Xiaoting Chen, Kyosuk Lee, Guang Ruey Tan, Stavros Gargaretas, Mafalda Rangel, Dong Min Lee
  • Area

    9800.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Co-Architect

    GANSAM Architects & Partners, South Korea
  • Facade Consultant

    VS-A Group Ltd
  • Panelization Consultant

    WITHWORKS
  • GFRC

    Techwall

  • Lighting

    L’Observatoire International
  • More Specs Less Specs
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

Text description provided by the architects. MVRDV has completed construction on The Imprint, a new 2-building art-entertainment complex in close proximity to Seoul’s Incheon Airport. Featuring a nightclub in one building and indoor theme park in the other, the windowless structures feature three key design elements: imprints of the façade features of surrounding buildings, lifted entrances, and a golden entrance spot covering one corner of the nightclub building.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

MVRDV’s The Imprint is part of the larger Paradise City complex of 6 buildings in total, which will provide a full suite of entertainment and hotel attractions less than a kilometre away from South Korea’s largest airport.

Courtesy of MVRDV
Courtesy of MVRDV

Given the proposed programme of the 2 buildings – a nightclub and indoor theme park – the client required a design with no windows, yet one that still integrated with the other buildings in the complex. The design of The Imprint therefore arises from a simple question: can we design an expressive façade that connects with its surroundings even though it has no windows?

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The design achieves this by projecting the façades of the surrounding buildings in the complex, which are ‘draped’ over the simple building forms and plazas like a shadow, and ‘imprinted’ as a relief pattern onto the façades. 

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

“By placing, as it were, surrounding buildings into the facades of our buildings and in the central plaza, we connect The Imprint with the neighbours,” says Winy Maas, principal and co-founder of MVRDV. “This ensures coherence. Paradise City is not a collection of individual objects such as Las Vegas, but a real city.”

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

In order to achieve the desired ‘imprint’ of the surrounding buildings, the façade of The Imprint is constructed of glass-fibre reinforced concrete panels. As many of the 3,869 panels are unique, the construction required moulds to be individually produced using MVRDV’s 3D modelling files from the design phase. Once installed, these panels were painted white in order to emphasise the relief in the design.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

As Winy Maas explains: “Two months ago most of the cladding was done and client said, ‘this is an art piece. What is interesting about that is that they are looking for that momentum—that entertainment can become art or that the building can become artistic in that way. What, then, is the difference between architecture an art? The project plays with that and I think that abstraction is part of it, but it has to surprise, seduce and it has to calm down.”

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The golden spot is the project’s most obvious and attention-grabbing expressive element, even catching the eyes of passengers coming in to land at Incheon Airport. The golden colour is achieved simply, by using gold paint instead of white, and is reinforced by the lighting of the facades at night: while the majority of the façade is lit from below, the gold spot is highlighted from above.“Even in the night, visitors from abroad, landing in Incheon, are welcomed by this ray of light”, says Maas.

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

The entrances, where the façades are lifted like a curtain to reveal mirrored ceilings and glass media floors, exude a sense of the excitement happening inside. “Reflection and theatricality are therefore combined,” concludes Maas. “With our design, after the nightly escapades, a zen-like silence follows during the day, providing an almost literally reflective situation for the after parties. Giorgio de Chirico would have liked to paint it, I think."

© Ossip van Duivenbode
© Ossip van Duivenbode

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Imprint / MVRDV" 24 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/902364/the-imprint-mvrdv/> ISSN 0719-8884
© Ossip van Duivenbode

韩国百乐达斯城“拓印” / MVRDV

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.