All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. CODE Works with Refugees to Create PLUG-IN Collective Space for the Dutch Embassy in Berlin

CODE Works with Refugees to Create PLUG-IN Collective Space for the Dutch Embassy in Berlin

CODE Works with Refugees to Create PLUG-IN Collective Space for the Dutch Embassy in Berlin
CODE Works with Refugees to Create PLUG-IN Collective Space for the Dutch Embassy in Berlin, PLUG-IN. Image © Johannes Belz
PLUG-IN. Image © Johannes Belz

A team of architecture students at the CODE department of the TU Berlin have built PLUG-IN, a pavilion addressing the Home not Shelter! Initiative. Built as a collaborative process between students and refugees, the pavilion was realized under the direction of Prof. Ralf Pasel and his team. PLUG-IN physically expands the living space to creates a responsive project that goes beyond housing needs. The project was specifically proposed and built for the Dutch Embassy in Berlin.

PLUG-IN. Image © Johannes Belz PLUG-IN. Image © Johannes Belz PLUG-IN. Image © Johannes Belz PLUG-IN. Image © Johannes Belz + 28

PLUG-IN. Image © Johannes Belz
PLUG-IN. Image © Johannes Belz
PLUG-IN. Image © Johannes Belz
PLUG-IN. Image © Johannes Belz

Responding to the precarious housing situation of refugees in emergency shelters, PLUG-IN goes beyond a living space by offering residents an active employment. The project was developed through the lens of long-term action and social-cultural integration. The project is an experimental space, a focal point and architecture that is specifically used for the festivities during the MakeCity Festival 2018 in Berlin. The communal pavilion was made to offer a unique architectural framework and allow a wide variety of uses.

PLUG-IN. Image © Johannes Belz
PLUG-IN. Image © Johannes Belz

The open and modular construction was made to be easily reconstructed and replicated. Designed to be a high-quality architecture that could be realized in a collaborative way, PLUG-IN was inspired by the idea of a greenhouse. Reflecting the main theme of the MakeCity 2018 festival, the project addresses themes of architecture, space, processes, and nature. The elegant design was constructed to be dismantled and then made permanently available to the refugee shelter in Berlin-Buch as a community pavilion. 

The project team included: Ralf Pasel, Max Hacke with Students of TU Berlin: Alexa Bartsch, Finia Köhler, Qingqing Hu, Anna-Maria Tiedemann, Mema Abdulfatah, Dado Abdalraham, David Eder, Miriam Rieke

View the complete gallery

About this author
Cite: Eric Baldwin. "CODE Works with Refugees to Create PLUG-IN Collective Space for the Dutch Embassy in Berlin" 11 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901549/code-works-with-refugees-to-create-plug-in-collective-space-for-the-dutch-embassy-in-berlin/> ISSN 0719-8884
Read comments
PLUG-IN. Image © Johannes Belz

建筑系学生与难民一起创造插入式集体空间,为驻德荷兰大使馆建造

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.