All
Projects
Products
Events
Competitions

Viaticus Pavilion / Atelier JQTS

Viaticus Pavilion / Atelier JQTS

© Diana Quintela © Diana Quintela © Diana Quintela © Diana Quintela + 27

  • Architects: Atelier JQTS
  • Area Area of this architecture project Area: 300.0 ft2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Diana Quintela
  • Collaboration

    Sculptor Carlos Nogueira
  • Engineering

    Daniel Maio
  • Partnership

    Aresta Renovada, Nomalism, a. Silva Serrelharia
  • Client

    ARCOlisboa (Ifema), Lisbon Architecture Triennale
More Specs Less Specs
© Diana Quintela
© Diana Quintela

Text description provided by the architects. The temporary pavilion VIATICUS, arises as a response to its placement, on the western patio of the Cordoaria Nacional building, and it’s simultaneously a reaction to its cultural context, since its condition and purpose is to host ARCO visitors, one of the world’s most relevant art fairs.

© Diana Quintela
© Diana Quintela

The option considered the possibility of an architectural proposal which would enable to conceptually invert the typological character of the patio and exploring the way it relates with the city. The idea of a patio, remits us to a typology which is in essence, introspective and self-contained. On another hand, a tower expresses its verticality with the intention to be seen, to mark, an element which manifests itself simultaneously, both inside and out.

Planta
Planta

A structure is proposed. Or it should be said, “A superstructure is proposed“. A unique system that is able to condense (conciliate) and integrate three distinct scales: the public scale, where people share, eat and rest; the monument scale, where the event announces itself to the city; and the domestic scale, where the backstage and the working areas ensure the event’s success. The tower, works as the element that binds and conciliates these three scales and functions: this turn out to be the moment where public and employees interact, amongst themselves and with verticality of the space, which is elongated by a bespoke art piece, a golden trim, created by Carlos Nogueira.

© Diana Quintela
© Diana Quintela

The scheme is planned with a longitudinal structure, and a proportion of 1:10 (3 metres wide by 30 metres long) which accentuates the 1:20 proportion of the existing patio. The dialect generated in-between the patio’s typology and the tower, could lead us to believe that this established relation is done through an antagonist and opposing perspective, rather provocative and unexpected. Although, the design’s basic rules come from an intimate understanding of the existing building, where the composition of these virtual cubes with 3x3x3m are given by the 1.5x1.5x1.5m metric that state a principle on the existing building’s elevation. Also, these 3 metres establish a direct dialog with the width of the existing stone masonry staircase, which is an element with a marked and strong presence in the patio.

Axonométrica
Axonométrica
Collage
Collage

The structural order arises as the setting scene of different happenings and suggests a direct relation between both bearing and spatial structures, a set of long textiles work as a binding element, which covers and creates the shaded area, creating new spatial tensions. The draping descends gradually, creating a vertical perspective effect and a mirrored relation with the existing staircase, which enhances and emphasizes the tower’s monumentality. These shadows generating elements, create informal and organic spaces, that contrast and counterbalance with the structures stiffness.

© Diana Quintela
© Diana Quintela

The golden vertical element, which emerges from the pavement level and solves the coping on the top of the tower, is the result of an intimate collaboration with the sculptor Carlos Nogueira, it accentuates the symbolic presence of the unity, as an ensemble of structures.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Av. Da Índia, 1300-598 Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Viaticus Pavilion / Atelier JQTS" [Viaticus Pavilion / Atelier JQTS] 07 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901354/viaticus-pavilion-atelier-jqts/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.