the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Horibe Associates
  6. 2017
  7. House in Mita / Horibe Associates

House in Mita / Horibe Associates

  • 22:00 - 5 September, 2018
House in Mita / Horibe Associates
House in Mita / Horibe Associates, © Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

© Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura © Yohei Sasakura + 23

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Text description provided by the architects. Plan for a residence in the southern part of Osaka.

The site is located close to nature, with a large wooded area directly in front and many rice fields nearby. The wooded area sits between the site and a main road, meaning it provides not only a natural backdrop, but also a buffer which reduces noise and increases privacy.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

The plan is for a u-shaped design that faces the wooded area.

In spring, the reflections of many kinds of trees appear in the water-filled rice fields. In summer, the cool breeze that blows over the green rice plants will flow into the living areas. In fall, the occupants will be able to enjoy the golden rural landscape from the large opening that emerges from the living, dining, and kitchen area.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura
Plan
Plan
© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

The cross-section plan shows how the floor for each room will be raised 45 cm compared to the height of the main living areas so the people working in the fields will not be able to see the occupants relaxing in the living room, dining room, or kitchen.
The design makes use of the surrounding environment while protecting the privacy of the occupants.

Section perspective
Section perspective

The rooms other than the living areas are arranged so they also face the courtyard, providing an environment that is conducive to communication among family members.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

Thanks to the u-shaped design and the way the floor level of the rooms facing the fields have been set, the plan exudes a garden city vibe that tries to capture the surrounding environment while maintaining privacy. The lovely scenery, changing with the seasons, will provide the backdrop to the occupants' everyday life, adding color to their daily routine.

© Yohei Sasakura
© Yohei Sasakura

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Mita / Horibe Associates" 05 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901338/house-in-mita-horibe-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.