All
Projects
Products
Events
Competitions

COOKFOX Studio / COOKFOX Architects

COOKFOX Studio / COOKFOX Architects

© Eric Laignel © Eric Laignel © Eric Laignel © Eric Laignel + 11

New York, United States
  • CM

    COOKFOX
  • GC

    Thomas Stephens Construction
  • MEP Engineers

    JB&B
  • Structural

    GMS / WSP
  • Acoustics

    Longman Lindsey
  • Signage

    DesignCo
  • Lighting

    LightBox Studios
  • Expeditor/code

    JAM
  • Sustainability

    Paladino / Terrapin Bright Green
  • LEED

    Paladino / COOKFOX
  • WELL

    Paladino
  • Millwork

    Deco Custom Woodwork
  • Terraces

    COOKFOX / William Dorvillier / Brooklyn Grange
  • Exterior Wall

    CANY
  • Security

    ADRM
  • Client

    COOKFOX
More Specs Less Specs
© Eric Laignel
© Eric Laignel

Text description provided by the architects. Nestled among the skyscrapers of “billionaire’s row” are the historic jewels of Midtown Manhattan’s rise into the sky, the fashionable towers built by companies like Goodrich and General Motors, in muscular iterations of gothic revival, Viennese Secessionism and Art Deco styles. Designed by Carèrre & Hastings for the Fisk Tire company in 1920, the Fisk building’s 26 floors taper back in a series of terraces. COOKFOX chose the 17th floor to explore the next generation of workplace, a studio designed to join three planted terraces in an expression of our mission to connect people to nature within the built environment.

Plan
Plan

Entry is defined by a formal gallery hall, its expanse of exhibition walls and rhythm of concrete beams establishing a sense of focus and groundedness. Through a second portal, the low-ceilinged domestic refuge of the reception area gives way on either side to exaggerate the height of the ceiling, transitioning the axis of circulation to an east and west orientation, anchored by framed views of the gardens at each end of the studio space.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

To the east is the sunrise terrace, where a garden and hydroponic towers connect to the “harvest kitchen” and dining area, designed to facilitate creative social communion and connection to nature. Across the studio on the sunset terrace, outdoor gathering areas allow staff and visitors to meet in a landscape of native trees, wildflowers, sedums and grasses. With a third viewing garden, the three planted spaces incorporate plants and soil moved from our former studio, providing habitat to local fauna and continuing nearly a decade of care and stewardship of the former rooftop garden by COOKFOX staff.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Visual and physical connections with the nature of the terraces extend into the studio space in the use of natural materials and textures which stimulate the same positive, healthy biological responses. The lighting system prioritizes daylight and supports healthy circadian rhythms, while high-quality air filtration with crow-sourced temperature control, CO2 monitoring and use of low-VOC materials ensure the best possible indoor air quality and aid in the studio’s LEED Platinum and WELL Gold certifications.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: New York, NY, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "COOKFOX Studio / COOKFOX Architects" 01 Nov 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901044/cookfox-studio-cookfox-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.