Musis Sacrum / van Dongen-Koschuch

Musis Sacrum / van Dongen-Koschuch

© Bart van Hoek© Bart van Hoek© Bart van Hoek© Bart van Hoek+ 50

  • Lead Architects:Frits van Dongen, Patrick Koschuch
  • Design Team:Ralph van Mameren (projectleader), Elisabetta Bono, Rui Duarte, Hesh Fekry, Maikel Super, Casper de Heer, Daan Vulkers, Klaas Sluijs, Olga Moreno
  • Contractor:Mertens Bouwbedrijf bv, Weert & Homij, Groningen
  • Theatre Advisor:Theateradvies bv, Amsterdam
  • Building Physics & Acoustics:Peutz bv, Zoetermeer
  • Installations Advisor:Nelissen Ingenieursbureau bv, Eindhoven
  • Structural Engineer:Aronsohn / VandeLaar
  • Client:Gemeente Arnhem, Musis & Stadstheater Arnhem
  • Budget:13.6M
  • City:Arnhem
More SpecsLess Specs
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

Text description provided by the architects. Since 1847 the concert halls of Musis Sacrum and its surroundings had taken on a range of different forms and positions in the park that reflected the short time needs of its operators, city officials, and residents. The project consists of a renovation of the existing monument and a new extension with a long-term planning in mind. The extension features a large concert hall and supportive functions.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

The design draws its origin to the core of the institution that defines Musis Sacrum: to perform and listen to music in excellent acoustical conditions within an attractive green context. The inspiration of the design reflects clearly the character of the Park, the Musis Sacrum Institute and the identity of the Gelders Philharmonic Orchestra and its concert hall.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek
West Elevation and Sections
West Elevation and Sections
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

No concessions are made regarding multi-functionality and acoustics, enabling the Musis Sacrum institute to be a home for all kinds of shows and events, ranging from symphony concerts to pop gigs and everything in between. The extension is designed as an inviting and transparent pavilion respectfully complementing the historic building in its beautiful surroundings.

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

The new large concert hall features a large glass window behind its stage that opens up to the park and acts as a botanical backdrop. The unique quality consists of the fact that this huge window can also be opened for outdoor performances. Unlike its existing extension, the new multi-purpose hall is positioned as a separate volume in the park, ensuring that our design gives the Musis Sacrum both the stage and space it deserves. 

© Bart van Hoek
© Bart van Hoek

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Velperbinnensingel 15, 6811 BP Arnhem, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Musis Sacrum / van Dongen-Koschuch" 30 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901011/musis-sacrum-van-dongen-koschuch> ISSN 0719-8884
© Bart van Hoek

Musis Sacrum音乐厅,进行一场在自然中音乐盛宴 / van Dongen-Koschuch

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.