the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. China
  5. FESCH Beijing
  6. 2016
  7. Renovation in Zayuan / FESCH Beijing

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Renovation in Zayuan / FESCH Beijing

  • 19:00 - 22 August, 2018
Renovation in Zayuan / FESCH Beijing
Renovation in Zayuan / FESCH Beijing, © Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song © Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song © Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song © Daisuke Matsumoto + 13

© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

Text description provided by the architects. Located in a courtyard (siheyuan) of hutong in Beijing, this is a rental housing renovation plan designed for a couple and two cats. Known as zayuan, the previous courtyard was subdivided in order to accommodate several different families. Modifications and extensions to the original buildings gradually occupied the once public space, leaving only a passage now. Entering from the northwest corner of the zayuan, one finds the project at the southeast corner after passing through that narrow passage (Figure 1).

© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

In an only 19m2 space, the architect has dealt with the common problems of zayuan, such as ensuring ventilation and lighting, reducing the uneasiness the cramped environment engendered.

Section
Section

The architect kept the original roof and removed the rest. The north and south walls were opened respectively to ensure ventilation and lighting. Half of a box-shape space and a layer of floor were embedded to extend the living space.

© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

As the plan shows, the 2nd floor performs the private functions, which uses the raised height to guarantee privacy; the 1st floor performs the rather public functions, maximizing the openness of the exterior wall. An unobstructed space was created from the courtyard passage, running through the first floor of the interior space and extending to the southern yard. By coexisting visually, the aisle in the first floor and the passage of the zayuan successfully avoid the binary conception of indoor vs. outdoor, effectively reduced the uneasiness that zayuan usually causes.

© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

View the complete gallery

About this office
Cite: "Renovation in Zayuan / FESCH Beijing" 22 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900492/renovation-in-zayuan-fesch-beijing/> ISSN 0719-8884
© Misae Hiromatsu, Beijing Ruijing Photo: Yuming Song

北京杂院改造 / FESCH Beijing

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.