the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. United States
  5. SKL Architects
  6. 2017
  7. Westside School / SKL Architects

Westside School / SKL Architects

  • 15:00 - 10 August, 2018
Westside School / SKL Architects
Westside School / SKL Architects, Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

Courtesy of SKL Architects Courtesy of SKL Architects Courtesy of SKL Architects Courtesy of SKL Architects + 30

  • Architects

  • Location

    Seattle, Washington, United States
  • Principal In Charge

    Gladys Ly Au Young
  • Project Architect

    Wingyee Leung
  • Design Team

    Rick Sundberg, John Kennedy, Frances Nelson, Myra Lara
  • Design Team, Graphics

    Nicole Lew
  • Project Year

    2017
  • Construction contractor

    Kirtley‐Cole Associates, LLC
  • Civil Engineer

    Pace Engineers
  • Structural Engineer

    Quantum Consulting Engineers LLC
  • Design Assist

    Ecotope
  • Electrical Design-Build

    Prime Electric
  • Geotechnical Engineer

    Terra Associates, Inc.
  • Landscape Architect

    Thomas Rengstorf & Associates
  • Acoustics

    BRC Acoustics
  • Envelope

    RDH
  • Cost Estimating

    JMB Consulting Group
  • Traffic

    Gibson Traffic Consultants
  • More Specs Less Specs
Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

Text description provided by the architects. Westside School, a pre-K through eighth grade school serving 360 students, was about to lose its lease. At the same time and nearby, the Hillcrest Presbyterian Church, located in a residential neighborhood southwest of downtown Seattle, found itself in an awkward position. Its congregation had decreased in size over the years, but remained in a large well-loved, but inefficient 1970s-era facility. A plan was born: the church would co-locate with another church nearby and sell its facility to the school to fund ongoing operations. The soaring, vaulted wood roof structures of the church would be resurrected as a school and new home for Westside.

Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

As stewards of the next generation, Westside was committed to extensively reusing the existing church structure and minimizing the embodied energy used in new construction. The church’s soaring wishbone-shaped nave was the departure point for our imagination. Inspired by the soaring nave we preserved the 45-foot-long glulam arches and reconfigured the space to accommodate classrooms, offices, support, lunchroom, and storage, preserving the existing gym. The challenge was to connect the existing structure to the new entry foyer in a way that communicates a sense of unity. The architecture provides a range of engaging learning environments. Idea spaces carved into the classrooms provide flex space for spontaneous meetings and informal, smaller, group learning. Other found spaces encourage interaction, creativity, and curiosity. The new entry forms a central, transparent gathering and display space where parents, faculty and students convene and connect. The 55,000-square-foot unified structure (35,000-square-foot renovated / 20,000-square-foot new) embodies learning, linking the school’s present with its future and past.

Level 1
Level 1
Level 2
Level 2

All aspects of energy savings were looked at in the design, including lighting, daylighting, HVAC, natural ventilation and future PV panel mounting provisions. Lighting throughout the building is entirely LED, with an installed lighting power density of less than 0.3 W/ft2. After consulting with Seattle’s Integrated Design Lab, carefully oriented and sized skylights were introduced into the nave roof to reduce electric lighting loads in the newly created auditorium and library.

Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

The philosophy for the mechanical system design was a Design For Off™ approach, focused on right-sized zonal equipment that can operate independently from neighboring spaces for heating, cooling and ventilation.

Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

New portions of the envelope were built to meet strict Seattle Energy Code requirements, and the majority of the gym and nave roofs and walls were replaced and/or re-insulated. New classrooms feature operable windows to take advantage of Seattle’s moderate climate. Ceiling fans help evenly distribute the fresh air in classrooms and provide air movement for improved thermal comfort. First school year building operation achieved a measured EUI of 14 kBtu/ft2·yr. The old Westside School building operated at 48 kBtu/ft2·yr, 39 kBtu/ft2·yr of which was space and DHW heating. The new building is 70% more efficient than the school’s former building.

Section Mechanical Diagram Updated
Section Mechanical Diagram Updated

Westside School is now one of the most energy-efficient schools in the Northwest region, created with an extremely small HVAC budget, and achieved by concentrating on introducing energy efficiency where it would count the most. The result is a building that easily meets the 2030 Challenge.

Courtesy of SKL Architects
Courtesy of SKL Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
SKL Architects
Office
Cite: "Westside School / SKL Architects" 10 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899879/westside-school-skl-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of SKL Architects

西雅图西区学校,穹顶设计减少建筑能耗 / SKL Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.