the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Leroy Street Studio
  6. 2014
  7. Hill House / LSS

Hill House / LSS

  • 13:00 - 1 August, 2018
Hill House / LSS
Hill House / LSS, © Scott Frances
© Scott Frances

© Scott Frances © Scott Frances © Scott Frances © Scott Frances + 12

  • Other Participants Interiors

    Silkworth Interiors
  • Structural Engineer

    Robert Silman Associates
  • MEP Engineer

    Condon Engineering
  • Landscape Architect

    Starr Whitehouse
  • Lighting Design

    Clinard Design Studio
  • More Specs Less Specs
© Scott Frances
© Scott Frances

Text description provided by the architects. The Hill House is a modern year-round refuge located on a wooded hillside. The house, acting as a threshold, marks the transition from trees to rolling fields that extend to the distant waterfront. Because it is situated on a nature preserve and protected wetlands, great care was taken to design a home reverential to its location. The client, a trustee of the Shelter Island Nature Conservancy, requested a home that was sensitively knit into the site with intimate spaces for the family and a large outdoor event space for entertaining.

© Scott Frances
© Scott Frances
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Scott Frances
© Scott Frances

A series of stone retaining walls form stepped terraces in the landscape. Two hovering cedar-clad boxes linked by a multi-purpose roof deck, shelter the interior and exterior public spaces below, and house the private components of the program. These two “pavilions” float over a dematerialized first floor made of glass that allows the site to remain uninterrupted. The house is a mediator between forest and meadow.

Elevation
Elevation
© Scott Frances
© Scott Frances

The homeowners, are actively involved with the Island’s land trust and enjoy spending time outdoors. The couple requested space for beekeeping, a chicken coop, and greenhouse. The house includes a green roof and xeriscape landscaping with native plants that do not require irrigation due to restrictions on Shelter Island. The House has an inherent duality between private living and active, outdoor living. The design team was inspired by the extensive woodland site, which became a constantly reoccurring element seen in the house’s design, material, program, and form.

© Scott Frances
© Scott Frances

View the complete gallery

About this office
Leroy Street Studio
Office
Cite: "Hill House / LSS" 01 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899383/hill-house-lss/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.