the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Estudio Geya
  6. 2017
  7. Tradition House / Estudio Geya

Tradition House / Estudio Geya

  • 11:00 - 17 July, 2018
Tradition House / Estudio Geya
Tradition House / Estudio Geya, © Albano Garcia
© Albano Garcia

© Albano Garcia © Albano Garcia © Albano Garcia © Albano Garcia + 29

  • Collaborators

    Liliana Pichín, Andrés Geya, Magdalena Sánchez, Santiago Odella, Silvina Regojo, Agustina Castro, Julián Marchetti, Lucila Diforte
  • Structure

    Félix Varrati
  • Land Area

    750 m2
  • Built Area

    250 m2
  • More Specs Less Specs
© Albano Garcia
© Albano Garcia

Text description provided by the architects. The house is located within a closed neighborhood in Francisco Álvarez, western area of ​​the province of Buenos Aires, within a corner lot of 750 m2 and with the peculiarity of having only one neighbor, since the land is adjacent to a shared space in it opposite front.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Albano Garcia
© Albano Garcia

The proposal arose in response to the field´s conditions. A house closed towards both bordering streets, giving privacy to the daily life powered by its south orientation; and open on the opposite sides, allowing the entrance of the sun in the first environments while taking advantage of the park view.

Site Plan
Site Plan
© Albano Garcia
© Albano Garcia

The living room, dining room, and kitchen emerge behind the blind concrete wall seen from the ground floor. All these spaces are open towards the opposite side with sliding carpentry that "disappear", allowing total integration with the exterior. Also, the roof changes its height with a slight slope, making the higher spaces look even higher. The rest of the ground floor is completed with the parking space, the laundry room, and a service bathroom. In addition, the concrete wall serves as a support for the furniture and the staircase while protecting the privacy of the house

The upper floor consists of two white boxes with sloping ceilings connected by a wooden bellow where a small study, the arrival of the staircase and the corridor come together. One of the boxes contains two bedrooms and a bathroom. The other one, the master suite with its dressing room. As on the ground floor, the services look south and closed to the street and the bedrooms open onto the garden and the sun.

© Albano Garcia
© Albano Garcia

The design of the house was the result of the conditions imposed by the implantation and way of life of its owners, together with the naturalness of each material used and the search for integration with the surrounding landscape. The game between geometries, transparencies, and reflections enhances the architecture of the house.

Section
Section
© Albano Garcia
© Albano Garcia

View the complete gallery

About this office
Estudio Geya
Office
Cite: "Tradition House / Estudio Geya" [Casa Tradición / Estudio Geya] 17 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897739/tradition-house-estudio-geya/> ISSN 0719-8884