the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Pavillion
  4. Italy
  5. Rintala Eggertsson Architects
  6. 2018
  7. Corte del Forte Dance Pavilion / Rintala Eggertsson Architects

Corte del Forte Dance Pavilion / Rintala Eggertsson Architects

  • 05:00 - 14 June, 2018
Corte del Forte Dance Pavilion / Rintala Eggertsson Architects
Corte del Forte Dance Pavilion / Rintala Eggertsson Architects, Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects

© Europlac Courtesy of Rintala Eggertsson Architects Courtesy of Rintala Eggertsson Architects Courtesy of Rintala Eggertsson Architects + 45

  • Curators

    Yvonne Farrell og Shelley McNamara
  • Consultants

    Engineer Stefano Caldart
  • Project Management

    Alice Clancy og Sebastiano Giannesini
  • Building Leader

    Joern Brandmeyer
  • Contractor

    Rebiennale
  • Client

    Biennale di Venezia
  • Sponsors

    Norwegian Foreign Office / Design and Architecture Norway, Europlac / Nordlamell, Artemide, Essve Norway, Hansen Protection and Bezzi Legnami
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects

Text description provided by the architects. The Corte Del Forte project came about after an invitation to Rintala Eggertsson Architects from curators Yvonne Farrell and Shelley McNamara to participate in the 16th Venice Architecture Biennale. We were asked to do a special project at Forte Maghera, a closed down fortress in the Mestre part of Venice. As a gesture towards the local population, the curators decided to take the FREESPACE theme of the biennale out of the ordinary exhibition venues and build a pavilion for social activities in the mainland township of Mestre, thus establishing a better contact between the Biennale visitors and the general public. The choice of the site by the curatorial team was obvious; together with the adjacent San Giuliano Park, Forte Maghera serves as the main recreational area for the local population in Venice.

Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Europlac
© Europlac

With dance as one of the main organized activities in Forte Maghera, it became a logical function for the pavilion. Although the pavilion is mainly a functional space for dance performances, musical events, and larger concerts, it should also aspire to arbitrary happenings and serve as a hangout for the numerous visitors to the area and become a free space in the broadest sense of the word. To us this was an important aspect as it underlines the core elements in our conceptual statement to the Biennale; democracy and freedom from economic and political restraints:

Architecture, whether a home or a public space, that supports life with meaning will empower people to take better care of themselves, each other and their surroundings, as a contradiction to construction that symbolizes the mere ideas of power and wealth. It is our role as architects to establish a free space in which to enact for the benefit of mankind. With the rise of global trade and surge towards nationalism in the world, we see mainly two areas where our lives are being challenged:

Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects

Economic landscape:
Freespace is contrary to something you must pay for: Market forcing amalgam architecture that fills the space with a contract to consume instead of one to communicate. More than ever we need spaces that are free to be visited, affordable for everyone. A space that is empty, not because it lacks something, but remains so just until it is filled with the free thinking and action of the visitors.

Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Courtesy of Rintala Eggertsson Architects
Model
Model

Political landscape:
To counteract and balance power-structures one needs a free space to think freely. A space that allows counter-thinking, critical views, pluralism, even anarchism. Every healthily sustainable civilization has this in their blueprint, or it fails.
In our Corte Del Forte installation, we want to emphasize the social function of architecture with a small dance pavilion in a setting which is a manifestation of former political, economic and military landscapes and simultaneously a representation of the transition towards demilitarization, openness, and democracy.

© Europlac
© Europlac

Organisation of the Project
The architectonic organization of the Corte Del Forte project is based on a 2,1-meter wide walkway surrounding a square courtyard with two functional spaces; the stage and the bar projecting towards the outside. Two other spaces; one intimate and the other more exposed were added to the outside perimeter to stimulate to a more varied experience of the surroundings. The inside was kept as simple and regular as possible to maximize the visual connection between the four sides of the courtyard and create a sense of unity for the visitors. The courtyard typology is common in southern climates offering shelter from the burning heat of the sun with air and shadow. To increase the functionality this gives, we have covered the courtyard with a textile canopy, woven into a pattern which highlights the directionality of the space. The checkered pattern is also used for the lattice walls which are the only vertical space dividers in the pavilion.

© Francesca Iovene / Fondaco Studio
© Francesca Iovene / Fondaco Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Corte del Forte Dance Pavilion / Rintala Eggertsson Architects" 14 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896205/corte-del-forte-dance-pavilion-rintala-eggertsson-architects/> ISSN 0719-8884