Hsinchu Bus Terminal / KRIS YAO | ARTECH

Hsinchu Bus Terminal / KRIS YAO | ARTECH
© Jeffrey Cheng
© Jeffrey Cheng

© Jeffrey Cheng© Jeffrey ChengStair Detail. Image © Jeffrey ChengFacade Detail. Image © Jeffrey Cheng+ 13

  • Lead Architects:Kris Yao
  • Project Principle:Glen Lu
  • Design Team:Albert Liu, Pei-Ying Jiang, Roy Sung, Jess Chi
  • Structural Consultants:Federal Engineering Consultant, Inc.
  • Mep& Fire Protection & Hvac Consultants:Majestic Engineering Consultants Inc.
  • Measurement:Grand Ages Surveying Consultants Company Limited
  • Foundation:Jia-mao Construction Co., Ltd.
  • Contractor:Longfong Group
  • Building Structure:Reinforced Concrete
  • Materials:Architectural Concrete, Perforated Aluminum Panel, Glass
  • Construction Inspection Team:Sony Pan, Chien-Liang Chen
  • Building Use:Station
  • City:Xinzhu
  • Country:Taiwan (ROC)
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. In order to relieve congestion of traffic and to enhance new urban development of the “back side” of the old Hsinchu Train Station, the City decided to move the Bus Terminal to this new location on the back of the Station.

Ground Floor. Image © Kyle Yu
Ground Floor. Image © Kyle Yu

With this, the small terminal needs to achieve two purposes: to establish an efficient and safe people/bus flow on the ground level, and to create a “billboard” architecture for the public to re-orient themselves around the station area.

Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng
Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng
1F Plan
1F Plan
Stair Detail. Image © Jeffrey Cheng
Stair Detail. Image © Jeffrey Cheng

The two-story architectural concrete terminal building is simple and straightforward, with buses circling on the outer peripheral areas and people entering from the center, avoiding any conflicts between them.

Parking. Image © Jeffrey Cheng
Parking. Image © Jeffrey Cheng

The “billboard” part of the building features lofty steel frameworks cladded with perforated aluminum panels. In the daytime, this gigantic billboard mainly shows its silver-metallic color on the outside; while in the evenings, the bright red color from inside reveals itself, giving the terminal a new urban energy and a sleek sight.

Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng
Facade Detail. Image © Jeffrey Cheng

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hsinchu Bus Terminal, XinZhu, Taiwan (ROC)

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hsinchu Bus Terminal / KRIS YAO | ARTECH" 18 Dec 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896153/hsinchu-bus-terminal-kris-yao-artech> ISSN 0719-8884
Arial View. Image © Jeffrey Cheng

台湾新竹转运站 / 姚仁喜 | 大元建筑工场

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.