the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. France
  5. Céline Teddé & Jérôme Apack architectes
  6. 2016
  7. Collège Maxime Javelly / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Collège Maxime Javelly / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes

  • 11:00 - 5 June, 2018
Collège Maxime Javelly / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes
Collège Maxime Javelly / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes, © Julien Lanoo
© Julien Lanoo

© Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo + 21

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. Located in the Alpes de Hautes Provence, the peaceful town of Riez lives above its archaeological Roman heritage, buried along a former dried-up river. A dilapidated secondary school stands above these ruins. It was built in the 1960’s, at a time when such a heritage was rejected, to the point where it vanished in the depths of the school’s crawl spaces. The restructuring of the school’s functioning and its retrofitting raise the question of the future of these ruins and of their possible enhancement. Due to lack of funding, the project sponsor decided to facilitate access to archaeologists while denying it to the public and to students.

Floor Plan
Floor Plan

Nevertheless, it seemed to us that the school could humbly tell the story of its soil, thus anchoring it to its territory. In this environment rich with History, the aim is not to produce a generic but a specific architecture. As a result, we wanted to root the project in the history of the Roman city that Riez once was, by considering the school as a living, fully-fledged vestige on which an excavation campaign would be conducted.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo
Section and Elevation
Section and Elevation
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Thus, just like an archaeologist draws a squaring line on the soil of an exploration site, facades have been carved so that their cross-sections would reveal the various strata which make up the buildings, from their initial posts and beam structure to today’s mineral white coating. Consequently, our intervention tells the story of the walls but also that of indescribable time and of the scores of workers who built those walls. The archaeological specificity of the site forbids to dig the ground more than 60 cm deep and requires future excavation campaigns on the site to be possible.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Thus, the passageway that we propose to build on the edge of the playground to unite the various buildings of the school was designed as a succession of small prefabricated white concrete structures. Each of these units is made up of a floor slab on which an arch rest, itself supporting a roofing slab. The combined structures delineate a shaded walk, like under Roman archways. On the first floor, the roofs of the passageways will link the main buildings of the school, thus offering a separate space and a view on the hills and on the baptistery, which is the only resurgence of Riez’s buried heritage.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Céline Teddé & Jérôme Apack architectes
Office
Cite: "Collège Maxime Javelly / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes" 05 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895719/college-maxime-javelly-celine-tedde-and-jerome-apack-architectes/> ISSN 0719-8884
© Julien Lanoo

Maxime Javelly 校园,考古遗址上的建筑故事 / Céline Teddé & Jérôme Apack architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.