the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. United States
  5. Neil Logan Architect
  6. 2017
  7. Supreme Store / Neil Logan Architect

Supreme Store / Neil Logan Architect

  • 09:00 - 31 May, 2018
Supreme Store / Neil Logan Architect
Supreme Store / Neil Logan Architect, © Dean Kaufman
© Dean Kaufman

© Dean Kaufman © Dean Kaufman © Dean Kaufman © Dean Kaufman + 19

  • Builder

    John Petrocelli Construction
  • Skate bowl design

    Simparch
  • Concrete consultant

    Studio Christian Wassmann
  • Mechanical engineer

    Rosini Engineering
  • Structural engineer

    Eipel Engineering Group
  • More Specs Less Specs
© Dean Kaufman
© Dean Kaufman

Text description provided by the architects. A single story former delivery truck storage building in the Williamsburg district of Brooklyn was converted into new retail space for street-ware design brand Supreme. The clear open volume is filled with natural light from square skylights, one centered in each bay subdividing the space. Garage doors were replaced by a horizontal incision grafted into the brick façade containing a central pair of doors and a large piece of fixed glass serving as the storefront.

© Dean Kaufman
© Dean Kaufman

To avoid alienating the brand's customer base, overt design features were suppressed in favor of the "almost nothing" approach. A new concrete slab was installed and ground down to remove any traces of its making. Missing or damaged timber joists were carefully chosen to blend in with existing ones. The perimeter masonry walls were cleaned of dirt but left as found to reveal pealing layers of colored plaster and paint. An unused masonry flue was removed to rid the space of irregularities. Once given this new neutralized background, the program elements were laid out to coincide with the existing structural bays; the first two for the public retail space, the next two for the free standing elevated skate bowl and the last as a private stock room. Intermingled uses between the public and private taking place below the staking bowl.

© Dean Kaufman
© Dean Kaufman

Two new 7-foot high white concrete walls were cast-in-place against the existing perimeter walls define the front retail area. Placed perpendicularly to these walls, a sales desk hovers below the mezzanine. Video display screens in the storefront backed with a large mirror have the simultaneously effects of doubling interior views and offer glimpses of the street. The skate bowl, a self-supporting site-specific installation was designed and built by Steven Bladgett of the art collective Simparch. The bowl's complex geometric form was fabricated with the aid of CNC technology. Made entirely from Baltic birch plywood, the bowl was shop-fabricated in Chicago, delivered to the site, installed and finished by the art collective.

Plan
Plan
© Dean Kaufman
© Dean Kaufman
Elevation - Sections
Elevation - Sections

An expanded metal wall, aligned with the height of the mezzanine guardrail conceals the stair separating the bowl from the stockroom. A translucent fabric tensile structure suspended between walls, masks views into the storage area from the upper level. Below the bowl, linear up-lighting casts shadows at mid-height of a circular dressing room, defined by a curtain of metal reinforced fabric. The store fixtures mounted to the new concrete walls and free standing were fabricated from solid oak and hot dipped galvanized steel. Low metal benches were designed for the space.

© Dean Kaufman
© Dean Kaufman

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Neil Logan Architect
Office
Cite: "Supreme Store / Neil Logan Architect" 31 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895209/supreme-store-neil-logan-architect/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.