the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Brazil
  5. Foster + Partners
  6. 2017
  7. Aqwa Corporate / Foster + Partners

Aqwa Corporate / Foster + Partners

  • 03:00 - 18 May, 2018
Aqwa Corporate / Foster + Partners
Aqwa Corporate / Foster + Partners, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © André Nazareth © André Nazareth + 44

  • Architects

  • Location

    Via Binário do Porto, 299 - Santo Cristo, Rio de Janeiro - RJ, Brazil
  • Team

    Norman Foster, David Nelson, Spencer de Grey, David Summerfield, Juan Frigerio, Pedro Haberbosch, Filomena Russo, Rui Alves, Anthony Cestra, Chris Farmer, Daniel Gaertner, Domingos Garcia, Jai Krishnan, Courtney Hunt, Consuelo Manna, Sebastian Mendez, Alonso De Garay Montero, Elke Pedal, Jorge Pereira, Maro Riga, David Santamaria, Nathan St. John, Anthony Stahl, Jose Vargas-Hidalgo, Francisco Waltersdorfer
  • Area

    223000.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

        • Collaborating Architect

          RAF Arquitetura
        • Blockwork / Drywall Partitions

          ADDOR
        • Structural Engineer [Concrete]

          JKMF
        • Foundations

          Consultrix / Geofix
        • Structural Engineer [Steel]

          Beltec / CODEME
        • [Electrical / Public Health] Engineers

          MHA
        • [Mechanical] Engineers

          TEKNIKA
        • Fire

          MHA / Shaft
        • BMS

          Bosco & Associados
        • Facade Consultant

          AJLP Surface Design Group
        • Stone Consultant

          DGG Assessoria Ltda
        • Landscape Architects

          Pamela Burton & Company
        • Collaborating Landscape Architects

          Sergio Santana
        • Waterproofing

          PROASSP
        • Specialist Lighting

          ARUP
        • Collaborating Specialist Lighting

          Studio IX
        • LEED + Env Analysis

          CTE
        • Acoustics

          Acustica & Sonica
        • Accessibility

          Rogerio Romeiro
        • Facade Access

          Gondomatic
        • General Contractor

          HTB Engenharia e Construção
        • Client

          Tishman Speyer - TS-19 Participações Ltda
        • More Specs Less Specs
        © André Nazareth
        © André Nazareth

        Text description provided by the architects. The Aqwa Corporate Project is a Class A commercial office development along the waterfront in Rio de Janeiro, Brazil, strategically located at the heart of the Porto Maravilha urban regeneration district. Situated within a landfill zone dating back to the 20th Century, the project is part of an extensive land reclamation in the historic port area of the city. Throughout its history, the area has been integral to the city’s development and is where choro and samba music was born.

        © André Nazareth
        © André Nazareth
        Site Plan
        Site Plan
        © André Nazareth
        © André Nazareth

        The site is also close to the port region of Rio, which has been isolated for many years by the raised ‘Perimetral’ highway. As part of the masterplan, a portion of this route has been demolished, reintegrating the port – which still receives thousands of visitors every year – with the rest of the area. It will also restore parks, squares and other public spaces throughout the district while rationalizing the traffic flow and introducing new retail, commercial and civic spaces to create a vibrant district in the heart of Rio.

        © Unloop
        © Unloop

        The site is bounded by the newly established Av. Rodrigues Alves urban expressway to the north, and the Avenida Binário to the South, with excellent connections to public transport via a new Light Rail Station to serve the site. At the heart of the project is the grand central plaza – a vibrant pedestrian public realm with a linear retail arcade, recreating the street‐based civic experience of this former light‐industrial port area.

        © Nelson Kon
        © Nelson Kon

        All sites along the northern edge of the masterplan area facing the water are also required to have a ‘linear park’ – an area with mixed landscaping that provides a continuous buffer zone along the Rodrigues Alves Expressway. A 400-meter long linear park abuts the site, establishing a landscape corridor alongside the sea facing the retail arcade. This includes bike lanes, pedestrian paths, and landing zones at different levels to create a visual-sound barrier that shields the site from the expressway while retaining views towards the Guanabara Bay.

        © Nelson Kon
        © Nelson Kon
        Longitudinal Section
        Longitudinal Section
        © Nelson Kon
        © Nelson Kon

        The 22-storey, twin-building development has a phased construction programme, and consists of 125,000 square meters of office space, with retail and public spaces at the base. Vehicular parking is provided in a five-level basement, with dedicated access ramps serving both buildings. The entrance lobby to each building has been lifted above the central public plaza, with views towards the port and Guanabara Bay.

        © Nelson Kon
        © Nelson Kon

        Three escalators rise up from the central plaza to the building lobbies, in addition to the elevators from the basement levels providing access from the car park. The service cores and circulation have been planned such that up to four sub-tenants can occupy each floor. Soft-spot slab zones for vertical interconnections and internal stairs have been incorporated into the plan. Clear floor-to-ceiling heights to all office floors have been optimized at 2.85 meters. The main structure consists of the in-situ concrete slab with metal deck support with the raised lobbies as a suspended steel cantilever.

        © Nelson Kon
        © Nelson Kon

        The development has been designed to achieve LEED ASHRAE Gold certification. The project responds to the particular local tropical climate by establishing an enhanced self-shading strategy to the building elevations as well as providing effective sun protection and rain cover in all the principal open-air public circulation and amenity spaces. The design has been essentially conceived as a pedestrian-friendly, fully accessible, public realm, with the central plaza as the civic focus for the whole project. Both building entrances frame the plaza and are easily recognizable from all public access ways serving the site.

        © André Nazareth
        © André Nazareth
        Ground Floor Plan
        Ground Floor Plan
        © Nelson Kon
        © Nelson Kon

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Foster + Partners
        Office
        Cite: "Aqwa Corporate / Foster + Partners" 18 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894667/aqwa-corporate-foster-plus-partners/> ISSN 0719-8884
        © Nelson Kon

        巴西 AQWA 公司大楼 / 福斯特建筑事务所

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.