All
Projects
Products
Events
Competitions

Step House / Bureau de Change Architects

Step House / Bureau de Change Architects

© Ben Blossom © Ben Blossom © Ben Blossom © Ben Blossom + 18

Extension  · 
  • Architects Authors of this architecture project Bureau de Change Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    CompassGlass, Flooredgenius, TheConcreteFlooring, TuttoParquet
  • Unit

    m2
  • Contractor

    Argyll Building Services
  • Engineer

    NOUS
  • Extension

    40 sqm
More Specs Less Specs
© Ben Blossom
© Ben Blossom

Text description provided by the architects. Instead of the more expected glass structure, this innovative addition reimagines the conventional terraced-house extension, celebrating and elevating the humble brick. The brick’s inherent potential as a stackable module is maximized to create a more sculptural expression of the material.

© Ben Blossom
© Ben Blossom
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ben Blossom
© Ben Blossom

Using bricks reclaimed from the fabric of the house, the extension exploits the rights of a light diagram to create a staggered, extruded form that appears to melt away from the existing structure. This rhythmic stepping generated by the brick is echoed throughout the interior and is integrated into both the plan and section. Viewed from the terrace above, the form creates a striking silhouette – a feature rare in more straightforward additions.

© Ben Blossom
© Ben Blossom

Inside, the domestic setting is dramatized by a considered sequencing of spaces – transforming the expansive ground floor into a journey through carefully designed ambiances. The standard layout has been flipped, with the kitchen taking its new place at the front of the house – an often underused, forgotten space. Here, the original features of the house are retained, emphasized by dark colors and material tones. Moving onward, the spaces unfold in a sequence from dark to light – intensifying the bright, voluminous feel of the addition.

© Ben Blossom
© Ben Blossom
© Ben Blossom
© Ben Blossom

In the center, the dining room is marked by a change in floor treatment: narrow timber planks with aligned seams transition between the smooth concrete of the kitchen and the roughly-grained concrete of the extension. A light-well ensures the full depth of the plan is bright and provides a moment of pause within the interior. Here, where the faceted glass meets stepped brick, the geometry of the concept is accentuated.

Section A
Section A

Working closely with the structural engineers, an entirely column-free space has been created in the extension, using laser-cut, double-direction stepped beams to support the first floor. The structure of the addition is integrated into the design from the start – working hand-in-hand to create the appearance of a first floor that is sunken into the extension. The brick left exposed inside and out, is celebrated in a way that respects the existing house while clearly departing from the traditional language of the historic architecture.

© Ben Blossom
© Ben Blossom

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Step House / Bureau de Change Architects" 16 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894524/step-house-bureau-de-change-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.