All
Projects
Products
Events
Competitions

Peninsula Addition / Michael Hennessey Architecture

Peninsula Addition / Michael Hennessey Architecture
© Adam Rouse
© Adam Rouse

© Adam Rouse © Adam Rouse © Adam Rouse © Adam Rouse + 13

Houses  · 
San Francisco, United States
  • Architects Authors of this architecture project Michael Hennessey Architecture
  • Area Area of this architecture project
    2787.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Bosch, Epco, Hansgrohe, Pendants
  • Photographs

  • Site Area

    5000 ft2
More Specs Less Specs
© Adam Rouse
© Adam Rouse

Text description provided by the architects. A young family approached us to create a greater connection between the interior of their ranch-style bungalow and the rear yard. Several very small existing windows and doors were facing the yard that impeded the parents’ desire to spend copious amounts of time outdoors with their children tending the garden, chicken coop, and landscaping. The family sought to live seamlessly between the interior and exterior.

© Adam Rouse
© Adam Rouse

The proposed kitchen, family room, office, and master suite were designed to open the home to the outdoors. A direct view from the kitchen, over the family room, and onto the rear yard allows the family to stay engaged with one another over the course of the day.

Floor Plan
Floor Plan

Natural daylight is brought deep into the existing home with large panes of glazing at the rear elevation, as well as, more discrete skylights and slot windows towards the center of the building. A deep overhang at the rear deck mediates the harsh impact of the sun.

© Adam Rouse
© Adam Rouse

The rear yard was designed as three specific zones: dining/seating area, lawn/play area, and vegetable garden/chicken coop area. The board-formed concrete retaining walls and the concrete & stone pavers serve to define these three zones in a comfortable way. A direct connection to the outdoors is now an integral part of the family’s daily life.

© Adam Rouse
© Adam Rouse

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Peninsula Addition / Michael Hennessey Architecture" 29 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/894103/peninsula-addition-michael-hennessey-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.