the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. China
  5. DnA
  6. 2015
  7. Damushan Valley Teahouse / DnA

Damushan Valley Teahouse / DnA

  • 02:00 - 8 May, 2018
Damushan Valley Teahouse / DnA
Damushan Valley Teahouse / DnA, © Hao Chen
© Hao Chen

© Ziling Wang © Hao Chen © Ziling Wang © Ziling Wang + 28

  • Architects

    DnA
  • Location

    Songyang Damushan Tea Valley, Lishui, Zhejiang, China
  • Lead Architect

    Tiantian Xu
  • Client

    Songyang Tourism Development Co., Ltd.
  • Lighting Design

    Zhang Xin Studio, Architecture Department of Tsinghua University
  • Area

    478.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Hao Chen
© Hao Chen

Text description provided by the architects. The tea gardens in the Damushan area of Songyang are situated in a hilly landscape before the backdrop of imposing mountains. The tea plantations extend over the ridges of the hills in smooth sweeps and have shaped the landscape space with their linearly planted bushes for centuries.

© Ziling Wang
© Ziling Wang

The Xujing pool was constructed between the tea plantations for irrigation purposes in 1968, and was later equipped with a circular path for pedestrians. At the edge of the pool, Xu Tiantian designed a teahouse for visitors, from which the view over the pool stages the scenic charms.

Diagram
Diagram

The new building is embedded linearly between the edge of the pool and the boundary of the site in such a way that it was possible to preserve five large sycamores, which provide the forecourt with shade thanks to their leafy canopy. The difference in the height of the terrain between the path and the edge of the pool is now filled with the new teahouse, which disappears between the trees and the natural topography.

© Hao Chen
© Hao Chen

The tea pavilion, which was erected using black-dyed concrete, consists of a series of different spaces. The two-storey, open main room has a skylight and a glass front towards the pool. The owner here imparts aspects of tea culture and a contemporary form of the tradition that also attracts interest in urban centers.

© Ziling Wang
© Ziling Wang

Connected to the main room are spaces for private tea ceremonies. At the periphery follows the meditation room, through whose round opening, the sunlight reflected by the surface of the water enlivens the interior space. Small courtyards and views, which raise awareness of both the landscape and aesthetic phenomena of nature, interrupt the sequence of spaces.

© Ziling Wang
© Ziling Wang

The building itself is so well embedded in the landscape situation that the spectacular view first becomes apparent from the interior: the pool in the foreground serves as a mirror for the tea garden and the mountain scenery in the background.

© Hao Chen
© Hao Chen

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
DnA
Office
Cite: "Damushan Valley Teahouse / DnA" 08 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893782/damushan-valley-teahouse-dna/> ISSN 0719-8884
© Hao Chen

大木山茶室 / DnA