Damião de Góis Museum and the Victims of the Inquisition / spaceworkers

Damião de Góis Museum and the Victims of the Inquisition / spaceworkers

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 64

  • Furniture Design:Bairro Design®
  • Finance Director:Carla Duarte - CFO
  • Musealization Concept And Coordination:Glorybox, lda
  • Musealization Graphic Design:Paulo Passos/Napperon
  • Musealization Historical Research And Content Production:Maria José Pimenta Ferro Tavares, Paulo Celso Fernandes Monteiro
  • Musealization Assembly:Glorybox, Lda., Eon- Industrias Criativas, A.M.S. Publicidade.
  • Multimedia Coordination:Eon- Industrias Criativas
  • Multimedia Conception, Ideas And Scripts:Paulo Celso Fernandes Monteiro
  • Multimedia Image Collection:Paulo Celso Fernandes Monteiro
  • Multimedia Applications:Eon, Industrias Criativas, Lda M&A Digital, Lda.
  • Client:Município de Alenquer
  • Architects In Charge :Henrique Marques, Rui Dinis
  • Team:João Ortigão, Marco Santos, Tiago Maciel
  • City:Alenquer
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Intervening in an existing building is in itself a good challenge, when we have added centuries of history to the pre-existence, the challenge is even greater. The intervention focuses on the creation of an exhibition structure, alluding to the life and historical legacy of Damião de Gois, inside an old, restored church in Alenquer. The church, now emptied of this function, is now a "container" space with its own identity, marked by the geometry of its vaulted ceilings and the texture of its brick walls, with great plastic value.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The proposal seeks precisely to value the plastic characteristics of space and minimize its impact on pre-existence, respecting the existing, moving away from the walls, seeking a central position in space, assuming a geometry that is familiar to the building, originated by an offset to the shapes of the ceiling and walls, capturing the configuration of the void that exists in a kind of dark colored, fragmented nucleus that receives and organizes the exhibition and the visitors.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Axonometric
Axonometric
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This nucleus, although fragmented, gives the visitor an idea of ​​virtual continuity, where their voids are understood as moments of pause and contemplation of the existent and as moments of penetration inside the nucleus, exploring this ancestral relationship of interior and exterior, which has fascinated us since the beginning of the project.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan
Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The exhibition space is assumed as a delicate black element that invites its discovery and that stands out from the remaining chromatism of the existing space, without ever overlapping it but without losing its spatial characteristics.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Alenquer, 2580, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Damião de Góis Museum and the Victims of the Inquisition / spaceworkers" [Museu Damião de Góis e as Vitimas da Inquisição / spaceworkers] 01 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893517/damiao-de-gois-museum-and-the-victims-of-the-inquisition-spaceworkers> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

德戈伊斯展览馆和审讯受难者纪念堂 / spaceworkers

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.