the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. China
  5. Superimpose Architecture
  6. 2018
  7. 'Re-Veil' Factory Regeneration / Superimpose Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

'Re-Veil' Factory Regeneration / Superimpose Architecture

  • 09:00 - 25 April, 2018
'Re-Veil' Factory Regeneration / Superimpose Architecture
© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

© Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin © Marc Goodwin + 24

  • Architects

  • Location

    Changzhi, Shanxi, China
  • Partners Superimpose

    Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt
  • Design Team

    Carolyn Leung, Ben de Lange, Ruben Bergambagt, Pablo Gonzalez, Huimin Xie, Xiaoyu Xu
  • Area

    6000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Saving Cultural Heritage
Superimpose designed an exhibition centre for Changzhi, a third tier city in Shanxi Province of China. Under the prevailing economic and urban transformation in China, Changzhi faces suburbanisation, which is effecting into a new CBD. The main design challenge for Superimpose was to either erase the current city fabric or try to preserve the province’s fewest remaining industrial heritage.

© Valentin Racko
© Valentin Racko

Superimpose was appointed to take part in the CBD design. The future CBD is planned on a site, which has more than 15 former bearing factories built in 1945 for the Liberation War. The 70 years old heritage embodies a significant historical and cultural value. In 2011, the client successfully acquired the land through auction. With recent economic pressure the client and authorities planned a completely new urban development, ignoring the actual added value of the heritage. Superimpose strongly believes city growth can be carried out in the form of preservation and regeneration.

Axon
Axon

In order to convince client and government to preserve instead of demolish, Superimpose referenced to successful local and international regeneration examples, such as 798 Beijing Art District and 1933 Shanghai Slaughter House. Cultural heritage as added value to the surrounding developments, owned by the same client, generated vision alignment with the client’s marketing team. Eventually Superimpose successfully convinced both authorities and client to preserve and revitalise at least 70% of heritage into a “Cultural Hub”.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

As part of this ‘cultural hub’, Superimpose regenerated the first and the largest of the former factories into the ‘Changzhi City Expo’, which will host as an exhibition centre, a government-meeting centre, office spaces and an auditorium.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Aim: Revealing the unique spatial quality
Superimpose’s main design strategy for the ‘City Expo’ was to investigate the original distinctive elements of the factory and insert minimum architectural interventions to restore the spatial quality and simultaneously provide the required programmatic functionality of the exhibition.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Key features of the factory are the repetitive structural frames, the unique and wall-painted propaganda slogans, and rhythmic façade openings. The original brick façade is robust, rhythmic and designed for industrial purposes. To adapt and accommodate the current needs, a level of intervention is introduced to the facade.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

The original load bearing factory façade was concealed by an office extension on the east side of the factory that had a comparatively denser grid wall structure. Superimpose proposed a veranda by removing all the interior subdivisions of the extension, revealing the original factory façade and made this into the main entrance of the Exhibition Centre. The essence of the extension is kept by framing the original windows and doors without any infill. The glass roof veranda offers a sequential arrival space, which pronounces the main entrance and promotes accessibility.

Sections
Sections

The repetitive nature of the South façade is emphasised by replacement of protruded black aluminium frames and clear double glazed windows, with operable pivot doors for outdoor events.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

For the interior Superimpose proposed a wide central ‘catwalk’ which hovers above the existing concrete floor. This catwalk spans from the East entrance to the West of the factory and connects the entire exhibition program. At the same time the raised ‘catwalk’ provides a smart solution to hide all the ductworks and cables without excavating into the existing floor.

Window Detail
Window Detail

Coinciding with the central catwalk, a white ‘veil’ metal mesh is hung from the ceiling. The ‘veil’ is hung in between the repetitive beams and columns, articulating the rhythmic structure of the architecture. The application of the ‘veil’ helps softening the industrial space. It filters the daylight from the roof light and defines a human scale within the vast space. Light fixtures are placed in between and above the mesh, creating multiple light configurations for different occasions during the evening.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

A mezzanine level is strategically introduced to utilised the double height space. While the ground level is for public, the mezzanine level retains privacy for open plan workspaces, library and enclosed meeting space.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Superimpose’s ‘RE-VEIL’ started with a vision to challenge urbanisation in the fastest growing country in the world. The project is a benchmark for similar cities in China, which are undergoing prompt urban planning decisions with cultural heritage.

Sections
Sections

Superimpose embraces the original architectural qualities of the factories by overlaying them with carefully considered and minimalistic modifications and interventions. Materials and labour are all locally resourced andtaken into account in the early stages of the design process. 

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

Superimpose wants to celebrate cultural heritage and create places for the people and property that simultaneously helps clients and governments to reach their targets. One of the historic propaganda slogans in the Changzhi Expo states in big red characters: ‘大胜利’ which means, big victory. Superimpose hopes that the Changzhi Expo is a big victory, leading to plenty more successful heritage transformations to come.

© Marc Goodwin
© Marc Goodwin

View the complete gallery

About this office
Superimpose Architecture
Office
Cite: "'Re-Veil' Factory Regeneration / Superimpose Architecture" 25 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/893144/re-veil-factory-regeneration-superimpose-architecture/> ISSN 0719-8884
© Marc Goodwin

'Re-Veil' 长治工厂改造 / 优思建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.