the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. China
  5. Lab D+H
  6. 2017
  7. Restroom in the Mountains / Lab D+H

Restroom in the Mountains / Lab D+H

  • 00:00 - 22 March, 2018
Restroom in the Mountains / Lab D+H
© Xi Tang
© Xi Tang

© Xi Tang © Xi Tang © Conggang Yu © Xi Tang + 25

  • Architects

  • Location

    Yantai, Shandong, China
  • Lead Architects

    Huicheng Zhong
  • Design Team

    Huicheng Zhong, YoungJoon Choi, Zongjie Liang, Jin Huang, Hao Lan, Feimin Song
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Xi Tang
© Xi Tang

Text description provided by the architects. China's Kunyu Mountain National Park is promoting a series of facility upgrades within its 50 km2 national natural preserve, and the management committee invited Lab D+H to design a pilot public toilet which would serve as the new model of public facility in the KM National Park. At the very beginning, client had not decided where the toilet would be located. Therefore, instead of proposing a restroom design, we put forward a modular system which can be adapted based on different topographic conditions. This site-specific strategy was greatly appreciated by the client and together, we chose a site: a terrace within the current alpine botanical garden at the edge of the forest.

© Xi Tang
© Xi Tang

In English-speaking society, a toilet is often referred to as a "restroom", insinuating that it is a place for rest. Therefore, instead of designing the toilet building, we decided to create a graceful and restful place in dialogue with nature, specifically within this environmental sensitive place.

© Xi Tang
© Xi Tang
Floor plan
Floor plan
© Xi Tang
© Xi Tang

Through adaptation and organization of the modules, a courtyard was created based on existing terrace contour. The courtyard garden was wrapped by a canopied corridor running both up and down. The setting of the viewing deck provided a waiting place and the best viewing spot towards the mountain.

© Xi Tang
© Xi Tang

The canopied corridor threaded the courtyard's two parts: the rest area and restroom area. The rest area was formed by continuous transition of modular pavilions, for waiting and view-seeing. The restroom area was divided into men's room, lady's room and family's room. There were two hand-washing points at the edge of courtyard where water was charged directly to the ground after being filtered from the gravel basin.

© Xi Tang
© Xi Tang
Diagram
Diagram
© Xi Tang
© Xi Tang

After assembling the module, the diagonally pitched roof units formed a geometric silhouette, generating a dialogue with the rolling mountain ridge. The restroom skin was juxtaposed with twig and sanded glass, protecting privacy while creating interesting light & shadow effect.

© Xi Tang
© Xi Tang
Structure diagram
Structure diagram
© Xi Tang
© Xi Tang

From site selection, design strategy and materiality all the way to construction method, an innovative low impact design approach was adopted. This modular system was proved to be easily applied to the facility upgrade endeavors throughout the national park. We are currently working on two more restrooms with client in two other locations based on this modular approach with different topographic conditions.

© Conggang Yu
© Conggang Yu

View the complete gallery

Cite: "Restroom in the Mountains / Lab D+H" 22 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890771/restroom-in-the-mountains-lab-d-plus-h/> ISSN 0719-8884
© Xi Tang

昆嵛山森林公园中“山之厕所” / Lab D+H