the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Elmor Arquitetura
  6. 2016
  7. Elache Residence / Elmor Arquitetura

Elache Residence / Elmor Arquitetura

  • 15:00 - 8 March, 2018
  • Translated by Guilherme Carvalho
Elache Residence / Elmor Arquitetura
Elache Residence / Elmor Arquitetura, © Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão

© Fernando Zequinão © Fernando Zequinão © Fernando Zequinão © Fernando Zequinão + 20

© Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão

Text description provided by the architects. Located in a residential neighborhood of Curitiba, with a single-story building and a large wooded area, the project is an annex of a house and serves as a leisure area and support an indoor pool. The project intends to enrich the architectural set through a new volume that aesthetically expresses its residential character in a contemporary way without creating a dialogue with the existing construction. In the program requested by customers accessibility has always been at the top of the list of requirements and all spaces, dimensions, circulations and materials were designed to meet all types of special needs.

© Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão

The annex is a rectangular volume of 18 meters long by 8 meters wide, executed in exposed concrete (with slatted wood forms) and glass (aluminum frames with double glass) conforming a contemporary and timeless architectural set, robust in durability but lighter on compositional lines. Living room, dining and gourmeterie are integrated to shelter social activities. The large sliding glass doors open completely allowing free access to the outside, duplicating the living area. The pool, garden and several adjoining terraces provide multiple uses and occupations for various activities. Its occupants can float between spaces as the sun and light move until dusk.

© Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão
Section A
Section A
© Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão

On the north facade of the residence a terrace is covered by a wide concrete marquee with a large opening to frame the moon. In this environment the coffee table can turn into a fireplace to warm everyone around the fire under the moonlight. Following some principles of sustainability, the framework design received "flags" (maximum-air openings above sliding doors) that allow cross-ventilation throughout the day by cooling the building. The flooring is a quartz and marble composite, which combines sustainability with the practicality and resistance that the site demands. All the project's illumination was performed on LED lamps of low consumption and high durability. Two large "L" shaped rulers - designed by the architect Jorge Elmor (executed by Design Selo) - emanate a soft light diffused on the concrete ceiling, valuing the texture and volumetric of the roof.

© Fernando Zequinão
© Fernando Zequinão

Inside the concrete of the vertical closures gives space for large panels of wood (Italian walnut) - a material of low environmental impact that in addition to its aesthetic attributes affects temperature and shelter for its users. These panels, behind the generous caeser stone bench (4.5m long) in the gourmetrie, hide the cabinets and the grill. The same feature was used in the living room, where Italian walnut covers the home theater and camouflages the bathroom door. A formal entry for the gourmet space has not been created. The possibility of accessing the interior by any of the glazed sliding doors, located on the perimeter of the entire building, enhances the physical and visual permeability of the building, eliminating any barriers between the main house, the annex and the surrounding gardens. This concept allows to create several levels of privacy, offering the possibility of isolation or social interaction.

Cite: "Elache Residence / Elmor Arquitetura" [Residência Elache / Elmor Arquitetura] 08 Mar 2018. ArchDaily. (Trans. Carvalho, Guilherme) Accessed . <https://www.archdaily.com/890129/elache-residence-elmor-arquitetura/> ISSN 0719-8884