the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. United States
  5. FXCollaborative
  6. 2016
  7. 35XV / FXCollaborative

35XV / FXCollaborative

  • 11:00 - 28 February, 2018
35XV / FXCollaborative
© David Sundeberg/Esto
© David Sundeberg/Esto

Courtesy of FXCollaborative © Chris Cooper © David Sundeberg/Esto © David Sundeberg/Esto + 11

  • Architects

  • Location

    New York, NY, United States
  • Architect in Charge

    Dan Kaplan, FAIA, LEED AP. Stephan Dallendorfer, RIBA, LEED AP. Daniel Schmitt, LEED AP. Toby Snyder, AIA, LEED AP BD+C
  • Area

    170.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Severud Associates
  • LEED Consultant

    Steven Winter Associates
  • MEP Engineer

    Dagher Engineering
  • Civil Engineer

    Langan Engineering
  • Interior Designer (Residential)

    BNO Design
  • Interior Architect (School fit-out)

    Beyer Blinder Belle
  • More Specs Less Specs
© David Sundeberg/Esto
© David Sundeberg/Esto

Text description provided by the architects. Rising 347 feet above its mid-block site, 35XV is a unique, hybrid residential-academic building located in Manhattan’s vibrant Chelsea neighborhood. Utilizing excess development rights from the historic Xavier High School, the design artfully resolves the project’s principal requirements: providing needed expansion space for Xavier; creating highly crafted residential units that take advantage of their elevated location; conforming to highly restrictive municipal bulk controls, including sloped sky exposure planes; and being a “good neighbor”, relating to the both the Xavier Campus and to the neighboring streetscape, despite the project’s overall size.

© David Sundeberg/Esto
© David Sundeberg/Esto

The building design establishes two distinct identities: one for the school, addressing the street realm, and one for the residential tower above, that addresses the sky. Anchoring the building, a stone-clad cubic base continues the scale of the block’s street wall. Careful modulation of fenestration and a “chiseled” design vocabulary equally accommodates the school’s functions and establishes the residential use’s identity. Poised above, the tower’s sloped, shard-like forms and fish-scaled glass cladding reflect the sky, appearing to de-materialize the tower. The building’s sky exposure plane – a zoning bulk restriction that traditionally limits design – is used here to sculpt a unique form that offers residents light, airy interior living spaces with unparalleled views of the surrounding cityscape.

Floor Plans
Floor Plans

The building’s base incorporates classrooms, a STEM lab, rehearsal space and a commons for Xavier. A mix of one-, two-, three-, and four-bedroom units occupy the top 18 floors, while a seventh floor amenity space includes a gym, lounge, children’s play room, shared wine cellar, and communal terrace.

Courtesy of FXCollaborative
Courtesy of FXCollaborative

A hybrid structural system was employed, with a steel frame at the base that supports the school addition and allows the tower to cantilever 17 feet over the existing school building, and 36 feet over the rear yard, comprising 40% of the residential floor area. The tower is constructed with flat-plate concrete to provide an ample footprint for apartments, and to allow for maximum planning flexibility. Completely independent MEP systems and vertical circulation infrastructure are provided for the two principal uses.

Section
Section

35XV sets new standards in the growing trend of air rights development, meeting housing demands in a dense Manhattan neighborhood while providing needed support for a local non-profit institution, all within a contextually specific, dynamic design.

© David Sundeberg/Esto
© David Sundeberg/Esto

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FXCollaborative
Office
Cite: "35XV / FXCollaborative" 28 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889856/35xv-fxcollaborative/> ISSN 0719-8884
© David Sundeberg/Esto

35XV学校楼上的公寓,应对纽约城市密度的‘新招数’ / FXCollaborative

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.