the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Portugal
  5. João Tiago Aguiar
  6. 2017
  7. Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar

  • 05:00 - 18 February, 2018
Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar
Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 36

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Architects in Charge

    João Tiago Aguiar, Ruben Mateus
  • Team

    André Silva, João Nery Morais, Rita Lemos, Laura Cettolin, Arianna Camozzi, Maria Sousa Otto, Ricardo Cruz, Vasco Fragoso Mendes, Renata Vieira
  • Area

    1500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The building is located in Calçada do Sacramento, in Chiado, in the heart of the city. It is a building of Pombaline origin which was highly degraded and with its structural system already much altered. It is composed by 4 floors above the ground plus 1 attic floor. On the ground-floor, operated the old “Panificação do Chiado”, whose elevation is classified.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
First floor plan
First floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main goal was to keep the commercial use of the ground-floor and design different typologies for the upper floors, namely one 3 bedroom apartment for the 1st floor, one 1 bedroom and one 2 bedroom apartments for the 2nd floor and two 3 bedroom duplexes on the 3rd floor together with the utilization of the attic. To improve the comfort a lift was placed in the stairwell. The original look of it was kept despite the introduction of the new body with iron structure painted in black but totally transparent. The entrance hall was reorganized in order to present a clear and clean space, concealing the entire technical and garbage areas.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On the rear elevation verandas and French windows were introduced in order to optimize the enjoyment of the views and of the natural light. Two large dormers were introduced on the roof at the back and five smaller at the front with its respective terraces with exceptional views over the city, namely the Baixa Pombalina and the Castelo S. Jorge. The whole attic, once a gloomy and concealed space was pretty much improved by adding the new dormers on both façades, which allowed the abundant entrance of natural light and better views.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Section C
Section C
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The apartment of the 1st floor with access to the patio benefited from an outside space of large dimensions, overlooking the city. The apartments in general have very generous ceiling heights, which associated to the restoration of the original ceilings and crown moldings in decorated stuccoes revived the nobility of the building. Indirect lighting was placed in crown moldings exalting the decorative elements. By designing doors, bookshelves and wardrobes up to the ceiling the wide scale of the spaces was highlighted.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A dialogue between the elements of contemporary architecture (in particular the open kitchens and hidden bathrooms) and the classic and traditional elements of the building was promoted. In the duplexes the private areas were placed on the lower level and the social ones on the upper level, promoting the livingness of the terraces and the relation of the living areas with the best views.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The care with the intervention also went through the structural reinforcement approach which always tried to use and reinforce the existing elements instead of the full replacement of the original constructive system.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cç Sacramento Building / João Tiago Aguiar" 18 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889166/cc-sacramento-building-joao-tiago-aguiar/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.